Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska vägarna asfalteras - Skärgårdsvägen får ny ytbeläggning

Asfaltering på riksåttan.
Asfaltering på riksåttan. Bild: Yle/Rolf Granqvist asfalteringsarbete

Med våren kommer asfalteringarbetena. Vårens och sommarens asfalteringsarbeten i Egentliga Finland och Satakunta inleds nästa vecka, alltså vecka 16.

Bland annat ska delar av Skärgårdsvägen från Kyrkbacken i Nagu till Korpo kyrkby asfalteras. Det här arbetet inleds på hösten efter att kajarbetena vid färjfästet mellan Pargas och Nagu är avklarade. Man vill också undvika asfalteringsarbeten under värsta rusningstiden på sommaren.

Även landsväg 183 mellan Kimito och Strömma ska få ny ytbeläggning. Delar av motorvägen mellan Åbo och Helsingfors får också ny asfalt, det här gäller exempelvis delar av sträckan mellan Skansen och Tammisilta.

Delar av riksväg 8 får också ny asfalt, det gäller bland annat sträckan mellan Nousis och Virmo (Mynämäki).

Först i tur är stamväg 41 mellan Aura och Vittis (Huittinen) samt landsväg 196 som går från Tövsala, via Nystad och Pyhäranta, till Varhokylä.

Mera pengar för asfalt i år

I år har Närings,- trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland fått mer pengar för asfalteringsarbeten jämfört med i fjol. I år använder man 17,5 miljoner euro för det här, vilket är cirka tre miljoner euro mer än 2015.

Det betyder att man kan asfaltera lite fler kilometrar i år. Trots det har man endast råd att asfaltera större, livligt trafikerade vägar. Totalt kommer cirka 390 kilometer vägar att få ny ytbeläggning.

En karta över vilka vägarbeten som planeras hittar du här.