Hoppa till huvudinnehåll

Rysslandsforskare försvarar president Niinistö: Gränsavtalet var ett måste

Hanna Smith är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet
Rysslandsforskaren Hanna Smith säger att inte heller Finland gick med på Rysslands krav i förhandlingarna. Hanna Smith är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet Bild: Yle hanna smith

EU kan nog se mellan fingrarna när det gäller ett tidsbundet gränsavtal med Ryssland. Det anser Rysslandsforskaren Hanna Smith, som förklarar varför Ryssland inte ville ge EU-medlemmar rättigheter i avtalet.

På onsdagen svarade president Sauli Niinistö på mothugget kring avtalet om att begränsa trafiken vid östgränsen. Finland och Ryssland enades om avtalet i mars.

Många frågor har väckts om varför endast medborgare från Finland, Ryssland och Vitryssland har rätt att gå över ryska gränsen i Lappland, då Finland först föreslog att gränsen skulle vara öppen också för EU-medborgare.

Rysslandsforskaren Hanna Smith på Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet försvarar president Niinistö och avtalet.

- Avtalet var ett måste. Situationen var så allvarlig och hotet om hur många flyktingar som faktiskt kan komma över gränsen bidrog till att någonting måste göras, säger Smith.

Att avtalet är tidsbegränsat räddar situationen

Smith påpekar att överenskommelsen är tillfällig och upphör efter 180 dagar. Det ger Finland betänketid att förhandla fram nya lösningar med Rysslands president Vladimir Putin.

Om avtalet hade varit permanent, skulle det vara väldigt konstigt att ha två övergångar vid gränsen mot Ryssland som EU-medlemmar inte får använda alls, förklarar Smith. Ett tillfälligt gränsavtal är däremot lagligt och gör att EU kan se mellan fingrarna när det gäller Finland.

Nu när avtalet är tillfälligt kan vi säga - okej då, det här var något vi var tvungna att göra.― Hanna Smith, Rysslandsforskare

För att öka EU:s förståelse för avtalet har Finland kontinuerligt informerat EU-länderna om situationen.

Samtidigt har många andra EU länder gjort tillfälliga beslut gällande sina gränser - beslut som har en nationell utgångspunkt och inte stämmer överens med EU:s principer, konstaterar Smith.

- Därför tror jag att det finns förståelse inom EU för Finlands beslut.

”Därför uteslöt Ryssland EU-medborgarna”

När de båda ländernas presidenter förhandlade om avtalet, krävde Ryssland att också medborgare från länder inom den Eurasiska ekonomiska unionen, EaEU, skulle ha rätt att gå över gränsen.

Men Finland gick inte med på att medborgare från länder som Armenien, Kirgizistan och Kazakstan skulle få samma rättigheter som EU-medborgare.

I och med att Finland inte gick med på Rysslands krav, ville Ryssland heller inte förhandla om EU-medborgarna.

Dessutom gillar inte Moskva Bryssel och i Moskva är man ganska frustrerad över EU-politiken. Om man ville ha något avtal gjort var man tvungen att ta bort EU från avtalet.― Hanna Smith, Rysslandsforskare