Hoppa till huvudinnehåll

Saknad Caravaggio kan ha hittats på vind

En tavla som eventuellt målats av den italienske renässansmästaren Caravaggio har hittats på en vind i den franska staden Toulouse. Målningen kan ha befunnit sig på vinden i minst 150 år.

Målningen tros vara utförd i Rom åren 1604-1605. Den visar hur änkan Judit hugger av den assyriske fältherren Holofernes huvud - en scen ur den apokryfiska Judits bok i Bibeln.

Konstverket hittades för två år sedan då ägarna till huset gick upp på vinden för att undersöka en takläcka.

- De måste bryta upp en dörr som de aldrig förr öppnat. Där var tavlan. Det är otroligt, beskriver konstexperten Eric Turquin fyndet för Reuters.

Under de gångna två åren har flera konstkännare noga undersökt fyndet, men inte lyckats nå enighet om det verkligen rör sig om en äkta Caravaggio.

Men om så är fallet kan tavlans värde uppgå till 120 miljoner euro. Franska kulturministeriet har utfärdat förbud mot att föra ut tavlan ur landet under de närmaste 30 månaderna. Det ger mer tid för ytterligare undersökningar, och för de franska museerna att besluta om inlösning.

Stuvades undan på grund av våldsamt innehåll?

De nyfunna konstverket har tidigare bara varit känt som kopia i utförande av Caravaggios samtida, den flamländske konstnären Louis Finson. De båda målningarna nämns i Finsons testamente, som gjordes upp i Amsterdam år 1617.

Finsons kopia tillhör idag en italiensk bank, och finns i Neapel. Caravaggios original har försvunnit i okända öden.

Den familj som hittade tavlan på sin vind bör ha haft den i sin ägo åtminstone sedan 1800-talets mitt. Auktionsmäklaren Marc Labarbe, som familjen kontaktade efter fyndet, antar att målningen kan ha hämtats från Spanien av en förfader som tjänstgjorde i Napoleons armé.

- Kanske den fördes upp på vinden på grund av sitt våldsamma innehåll. Det är inte så lätt att hänga upp den i ett badrum eller vardagsrum, resonerar Labarbe.

Om tavlan är en äkta Caravaggio rör det sig om det mest betydande, tidigare okända verket av en stor konstnär som dykt upp under de senaste tjugo åren.

Ett motsvarande fall inträffade senast i början av 1990-talet, då en tavla som i årtionden hängt i jesuiternas lokal i Dublin, och som ansetts för en kopia, befanns vara av Caravaggios hand. Tavlan, som föreställer Judas' kyss, hänger idag på National Gallery of Ireland.