Hoppa till huvudinnehåll

Tidvis dålig luft i Åbo

Sommarblommor på Salutorget i Åbo
Luftkvaliteten kan tidvis vara dålig i Åbo just nu. För det mesta är den ändå nöjaktig. Sommarblommor på Salutorget i Åbo Bild: Yle/Niklas Konttinen Salutorget (Åbo),Penséer,torg,torghandel

I Åbo, Reso, Nådendal och S:t Karins kan luftkvaliteten vara dålig om morgnarna.

- Kalla nätter och soliga dagar är en dålig kombination med tanke på luftkvaliteten förklarar luftvårdsexpert Mika Meretoja vid Åbo stad.

Fenomenet kallas inversion och innebär att varm luft inte stiger uppåt då marken är kallare än luften.

Det här bidrar till att avgaser och damm stannar kvar i de nedre luftmassorna och luftkvaliteten försämras.

Mamma och barn på Salutorget i Åbo
Elina och Kerttu Lehtimäki njuter av saft och munk på torget. De störs inte av gatudammet just nu. Mamma och barn på Salutorget i Åbo Bild: Yle/Niklas Konttinen mamma och barn,Salutorget (Åbo)

Luftkvaliteten är i Åbo med omnejd är ändå inte lika dålig som den är på många andra håll i landet just nu. Till exempel i Villmanstrand betecknades luften som mycket dålig på tisdag.

Stefan Rehn som säljer fisk på salutorget i Åbo tycker inte heller att gatudammet stör särdeles mycket just nu.

- De har ju putsat och tvättat gatorna rätt så effektivt i år. Torget har också tvättats och borstats i flera repriser, säger Rehn.

Fiskpojkarna på salutorget i Åbo
Stefan Rehn. Fiskpojkarna på salutorget i Åbo Bild: Yle/Monica Forssell stefan rehn,torghandel,Salutorget (Åbo)

Att luftkvaliteten för det mesta varit tillfredsställande eller god i Åbo den här våren beror på att våren hittills bjudit på många molniga och fuktiga dagar.

- Molnigt och fuktigt väder är bra med tanke på luftkvaliteten, säger Meretoja som också tillägger att städandet av gatorna har kommit väl i gång i Åbo och att det bidrar till luftkvaliteten bara tillfälligt är dålig.