Hoppa till huvudinnehåll

Utbildningsavtalet ska göra praktiska studier möjliga

Ett av regeringens spetsprojekt, det så kallade utbildningsavtalet, är nu ett steg närmare att förverkligas. En utredning om avtalet överlämnades i dag till undervisningsministern.

Avtalet ska underlätta möjligheterna för studerande att lära sig ett yrke på en arbetsplats i stället för i skolan.

Kultur och undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen och Micael Blomster från företagarna i Finland är nöjda med förslaget

De studerande ska kunna avlägga delar av sin examen på ett företag. Då kommer ansvarspersonen på arbetsplatsen, läraren och den studerande överens om vad undervisningen ska handla om. Sedan genomförs det i praktiken. Samtidigt ska det här ge den studerande en möjlighet att få in foten i arbetslivet.

– Ungdomsarbetslösheten är mycket lägre i de centraleuropeiska länder där en stor del av inlärningen sker på arbetsplatser, säger Grahn-Laasonen.

Företagare ivriga

Micael Blomster, företagare och viceordförande i Företagarna i Finland, säger att förslaget är bra. Han tror att företagare kommer att delta nu när byråkratin har lättats och det inte finns lönekrav. Samtidigt är det en bra möjlighet för unga.

– Jag tror att de enklare kan hitta sitt intresseområde. Det gör gott att se flera företag - och då kan man hitta det man är intresserad av, säger Blomster.

Förslaget ska också förenkla möjligheten för invandrare, som kanske redan har ett yrke, att ta sig in i arbetslivet.

– På det här sättet kan de få precis de studier de behöver för att få sin behörighet, säger Rauno Vanhanen, en av de två utredarna.

Blomster tror också att det underlättar integreringen.

– Om man tittar på invandrarna som kommer så är en stor del av dem ju småföretagare. De har kanske haft en grönsakshandel, eller någon form av servicehandel, men sedan har de slängts in i ett nytt samhälle med en ny byråkrati och allting. Då är det bra att kunna lära sig genom att göra, säger han.

Oavlönat arbete?

Utbildningsavtalet har jämförts med läroavtalet. En av skillnaderna är att utbildningsavtalet är oavlönat. Det ska ändå inte handla om oavlönat arbete.

– Tanken är att det inte finns lönekrav och att det nog är frågan om riktigt arbete, inte någon arbetspraktik. Jämför man med Centraleuropa så finns det inga lönekrav där heller, men företagen ger ändå någon form av fickpeng eller förmåner åt de studerande.

Blomster tycker det är smart att betala, även om man inte måste.

– Så visar man att man respekterar arbetstagaren, säger han.

Han tror också att det kan göra det enklare att köra igång ett anställningsförhållande, både för arbetstagaren och arbetsgivaren.

– Helt plötsligt kan det ju komma en guldklimp och då kan man ju gärna erbjuda den personen ett jobb, säger Blomster.

Läs också