Hoppa till huvudinnehåll

Vasek lobbar för mer tågtrafik till och från Vasa

Vasa tågstation.
Vasa tågstation. Vasa tågstation. Bild: YLE/Mira Myllyniemi tågtrafik,tågstationen i vasa

Vasaregionens utvecklingsbolag Vasek, Österbottens Förbund, Handelskammaren och Vasa stad arbetar för att tågtrafiken till och från Vasa ska utvecklas. Bland annat har de träffat VR:s ledning och fört fram vilka brister som finns i dag och vilka önskemål till utveckling som de ser.

Man vill slå vakt om vissa rutter som inte bör ändras, bland annat det tidiga morgontåget till Helsingfors.

När VR samarbetsförhandlade förra hösten blev resultatet minskad tågtrafik mellan Vasa och Seinäjoki.

En del linjer avslutades och andra minskade passagerarkapaciteten eller längden på tåget.

Nu vill Vasek, ÖF och Handelskammaren slå vakt om att ytterligare eventuella justeringar i tidtabellerna inte görs på ett sätt som missgynnar regionen.

Bland annat vill de slå vakt om den tidiga morgonturen från Vasa.

- Det är bra att vara framme i Helsingfors klockan 9:30. Den turen får inte senareläggas även om tåget avgår från Vasa redan klockan 5:50, säger logistikexpert Riitta Björkenheim på Vasek.

Tidigare tåg till Vasa

De skulle också gärna se att det gick tåg till Vasa söderifrån, som skulle vara framme klockan 9. Det tidigaste man kan komma fram till Vasa i dag är kl 10:29.

- Det här har många klagat på, eftersom det betyder att de som har ett möte i Vasa på morgonen inte kan komma med tåget, säger Björkenheim.

Passagerarmängden mellan Vasa och Helsingfors har ökat, medan den enligt Björkenheim högst sannolikt har minskat på rutterna Vasa-Seinäjoki och Vasa-Jyväskylä. Statistik finns inte tillgänglig.

- Vi önskar också att sträckan Vasa-Seinäjoki kunde få en pendlingsrutt för dem som jobbar eller studerar, säger Björkenheim.

Pendlare har inte möjlighet att ta pendolinotåget eftersom det inte stannar på alla små stationer. Genom att utveckla en sådan rutt kunde även intresset för att åka tåg mellan Vasa och Seinäjoki öka.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten