Hoppa till huvudinnehåll

Debatten om lärarutbildningen inte avslutad

Lärare som skriver på tavlan
Lärare som skriver på tavlan Bild: Yle/Jeanette Winberg lågstadie lärare

Svenska lärarförbundet anser att två klasslärarutbildningar i Svenskfinland helt enkelt är en för mycket.

En sammanställning som Yle Huvudstadsregionen har gjort visar att över hälften av de som sökt till klasslärarutbildningen på svenska vid Helsingfors universitet kommer från Helsingfors och Nyland.

För klasslärarutbildningen vid ÅA i Vasa är situationen den motsatta. Sjuttio procent av de sökande kommer från Österbotten.

Fritjof Sahlström, docent i pedagogik vid Helsingfors universitet, har jobbat med att planera klasslärarutbildningen i Helsingfors.

– Uppenbarligen är det nya sökande som har sökt till utbildningen i Helsingfors. Kanske har sökande gått och väntat på att utbildningen ska starta här. Helt tydligt är det nya människor som är intresserade av pedagogik och av att bli klasslärare, säger han.

Fritjof Sahlström
Fritjof Sahlström, docent vid Helsingfors universitet. Fritjof Sahlström Bild: Yle/Anna Savonius lärarutbildningen
Bland de sökande kan det finnas sådana som har gått och väntat på att utbildningen ska starta här.

Totalt har 285 personer sökt till den nya klasslärarutbildningen vid Helsingfors universitet som inleds nu i höst. Av dem har 183 personer valt klasslärarutbildningen som sitt första val. Av dem blir 40 antagna.

– Vi har ungefär lika många sökande som medicinska och juridiska fakulteten har, och det är vi stolta över, säger Sahlström.

Lärarfacket varnar för överproduktion av lärare

Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbund, gläder sig över det stora intresset för lärarutbildningen överlag, men oroar sig för att det kan bli överproduktion av svenska klasslärare i Finland. En tillfällig lärarutbildning för att svara på ett tillfälligt behov har FSL inget emot.

- På lång sikt har vi inte behov av två permanenta klasslärarutbildningar på svenska i Finland, säger Holmlund. Orsaken är att sammanslagningar av skolor och större inlärningsgrupper samt nedskärningar i utbildningen i framtiden kommer att leda till att det blir mycket små grupper av lärare som ÅA och HU utbildar.

Däremot tar lärarfacket inte ställning till var den svenska klasslärarutbildningen ska ordnas.

Christer Holmlund, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund
Christer Holmlund, ordförande för FSL. Christer Holmlund, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund Bild: Stina Siren/Yle lärare,ordförande för finlands svenska lärarförbund

Övningsskola saknas i Helsingfors

Holmlund anser ändå att problem uppstår i och med att klasslärarutbildningen i Helsingfors saknar en regelrätt övningsskola i anslutning till utbildningen.

- Det påminner närmast om en fältpraktik, säger Holmlund.

Vasa övningsskola
Vasa övningsskola Bild: YLE/ Sandra Snellman vasa övningsskola

Klasslärarutbildningen vid Helsingfors universitet har ett avtal med fem skolor i huvudstadsregionen.

Klasslärarutbildningen vid Åbo Akademi i Vasa har en regelrätt övningsskola i Vasa övningsskola som erbjuder förskoleundervisning, grundskola och gymnasium.

Läs mera:

HU:s klasslärarutbildning verkar inte äta av Peffans studerande

Helt nya studerande har hittat till HU:s klasslärarutbildning. Enligt Yle Huvudstadsregionens kartläggning verkar den nya utbildningen inte äta av Peffans studerande.