Hoppa till huvudinnehåll

EU-parlamentet godkände passagerarregister för flygtrafik

Rörig avgångshall, Kastrup flygplats
Rörig avgångshall, Kastrup flygplats Bild: Bengt Östling/YLE københavns lufthavne

EU-parlamentet har klubbat igenom ett omdebatterat passagerarregister för flygtrafiken. Tanken är att polisen ska ha tillgång till registret för att kunna utreda misstänkta terrorbrott, och annan grov brottslighet.

Flygbolagen ska registrera bokningsuppgifter för alla flyg till och från Europa. Medlemsländer kan också välja att registrera passagerare på flyg inom EU.

Uppgifterna om namn, telefonnummer, e-postadresser och bankkontonummer ska sparas i fem år i registret Passenger Name Record (PNR).

Förslaget om passagerarregister antogs med stor majoritet: 461 EU-parlamentariker röstade för och 179 emot.

Efter att ha godkänts av parlamentet ska förslaget ytterligare godtas av rådet. Efter att EU:s stats- och regeringschefer har godkänt förslaget har EU-länderna två år på sig att få med registret i nationell lagstiftning.

Oro över dataskydd och integritet

En del ledamöter har varit oroade över att systemet kan äventyra rätten till dataskydd och integritet.

Ett liknande förslag om passagerarregister förkastades år 2013. Då ifrågasatte ledamöterna nödvändigheten och omfattningen av förslaget. Också frågan om individens grundläggande rättigheter togs upp då.

Efter terrorattackerna i Paris i januari 2015 aktualiserades frågan igen och ett nytt förslag utformades. Förhandlingarna inleddes i september och en preliminär överenskommelse nåddes mellan parlamentet och rådet den 4 december. Förslaget stöddes också av utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter.

Grön-vänster-demonstration i Strasbourg mot passagerarregister 2012.
Grön-vänster-demonstration i Strasbourg mot passagerarregistret PNR 2012. Grön-vänster-demonstration i Strasbourg mot passagerarregister 2012. Bild: EPA demonstrationer,register,flygtrafik,Europeiska unionen

Läs också