Hoppa till huvudinnehåll

Finansministeriet: Svag ljusning för ekonomin

Människor i ett köpcentrum.
Den inhemska konsumtionen väntas öka. Människor i ett köpcentrum. Bild: Yle/Tuula Nyberg smältpunkt

Det finns tecken på att Finlands ekonomi långsamt är på väg mot det bättre. Det uppger man i Finansministeriets färska prognos i dag.

Redan under fjolåret syntes en ökning i landets ekonomi på kring en halv procent. Även om statens skuldsättning förväntas stiga, planar skuldsättningstakten ut, i förhållande till BNP.

Exporten drar fortsättningsvis dåligt, men den inhemska konsumtionen väntas stiga en aning, visar de färska siffrorna från Finansministeriet. Dessutom ser man en ökning i investeringarna i landet.

I prognosen beaktas inte effekten av ett eventuellt konkurrenskraftsavtal. Från ministeriets sida bedömer man ändå att den globala ekonomins tillväxt har större betydelse för utvecklingen i Finland, än konkurrenskraftsavtalet.

Enligt Statistikcentralens färska siffror låg inflationen ännu i mars på - 0,1 procent, men enligt ministeriets prognos ökar inflationen till 1,3 procent under nästa år.

Även inom sysselsättningen ser ministeriet en svag ljusning, då sysselsättningsgraden ökat med 0,3 procent under det gångna året. Den utvecklingen förväntas fortsätta, så att arbetslöshetsgraden inom loppet av 2018 beräknas underskrida 8,7 procent.