Hoppa till huvudinnehåll

HU:s klasslärarutbildning verkar inte äta av Peffans studerande

Siffror över regional fördelning på de sökande till klasslärarutbildningarna 2016.
Siffrorna tyder på att helt nya sökande har hittat till klasslärarutbildningen i och med HU:s nya studielinje. Trenden är klar: helsingforsare och nylänningar väljer Helsingfors, österbottningar väljer Vasa. Siffror över regional fördelning på de sökande till klasslärarutbildningarna 2016. Bild: Yle/Rea Lemström peffan,Helsingfors universitet,Åbo Akademi

Över hälften av de sökande till den nya klasslärarutbildningen vid Helsingfors universitet kommer från huvudstadsregionen. Bara en handfull österbottningar finns med.

Det är lite som västmetron. Räls och vagnar står redo, nu väntar vi bara på passagerarna.― Fritjof Sahlström, docent i pedagogik vid HU.

Det ser ut som att den nya klasslärarutbildningen vid HU har helt andra sökande än de som söker till klasslärarutbildningen vid Åbo Akademi i Vasa, i folkmun kallad Peffan.

Stora regionala skillnader

Yle Huvudstadsregionen har tagit del av de sökandes hemort och sammanställt följande siffror: av de sökande till Helsingfors kommer över hälften från huvudstadsregionen, en tredjedel från övriga Nyland, åtta från andra orter och bara fem från Österbotten.

Det är jättebra om folk som annars inte skulle ha sökt till klasslärarutbildningen nu har sökt till Helsingfors. Vi behöver bra klasslärare.― Gurli-Maria Gardberg, Åbo Akademi

Vid Åbo Akademi i Vasa ser det helt annorlunda ut: bara tio av drygt 100 sökande kommer från huvudstadsregionen. 11 kommer från övriga Nyland, lika många från andra orter och hela 68 från Österbotten. För de båda universiteten avses uttryckligen förstahandssökande.

Liten nedgång

För Peffan har antalet förstahandssökande gått ner lite, från 117 i fjol till 103 i år. Men då måste man minnas att alla linjer vid Åbo Akademi i Vasa har haft lite färre sökande än i fjol.

- Det är oklart hur den nya lärarutbildningen har påverkat Peffan. Om nedgången i antalet sökande skulle vara stor, kunde man tänka sig att den beror på den nya utbildningen i Helsingfors, säger områdeschef Gurli-Maria Gardberg vid Åbo Akademis utbildningsservice.

Academill i Vasa.
Den nya klasslärarutbildningen i Helsingfors har inte nämnvärt påverkat antalet sökande till pedagogiska fakulteten vid Åbo Akademi i Vasa. Academill i Vasa. Bild: YLE/Rolf Granqvist åbo akademi i vasa

Enligt Garberg tyder siffrorna ändå på att det är studerande som annars inte skulle ha sökt sig till klasslärarutbildningen som nu har hittat utbildningen i Helsingfors.

- Det finns tydligt ett intresse för båda utbildningarna och det ska bli intressant att se hur det fortsätter. Det är jättebra om folk som annars inte skulle ha sökt till klasslärarutbildningen nu har sökt till Helsingfors. Vi behöver bra klasslärare.

Samtidigt hoppas Gardberg att flera av de blivande klasslärarna kan tänka sig studier på bägge orter, och har satt det andra universitetet som andrahandsalternativ.

Det bästa som kan hända är att det här ger ett lyft för utbildningen överlag och ger klassläraryrket högre status.― Gurli-Maria Gardberg, Åbo Akademi

Gurli-Maria Gardberg gläder sig också det stora intresset för klasslärarutbildningen överlag.
Helsingfors universitet
Helsingfors universitet verkar locka helt nya klasslärarstuderande med sin utbildning. Helsingfors universitet Bild: Yle / Jonna Nupponen universitet,Universitet och högskolor,Helsingfors universitet

- Även om HU kanske ätit en liten del Peffans sökande, så har totalmängden sökande till klasslärarutbildningen ökat. Hela diskussionen kring en klasslärarutbildning i Helsingfors har gjort att intresset för utbildningen har ökat.

Enligt Gardberg visar siffrorna att det finns en klar beställning på den nya utbildningen.

- Det bästa som kan hända är att det här ger ett lyft för utbildningen överlag och ger klassläraryrket högre status.

Lärarutbildningen redo att öppna dörrarna

Att så många unga har valt klasslärarutbildningen som första alternativ då de söker sig till den akademiska världen gläder Fritjof Sahlström.

Han är docent i pedagogik och har länge jobbat med klasslärarutbildningen vid Helsingfors universitet.

Fritjof Sahlström, universitetslektor i pedagogik vid Helsingfors universitet.
Fritjof Sahlström. Fritjof Sahlström, universitetslektor i pedagogik vid Helsingfors universitet. Bild: Yle / Julie Ebbe fritjof sahlström

- Dessutom visade det sig att antagningen inte åt av sökanden till allmän pedagogik eller småbarnspedagogiken, säger han.

Antagningsprocessen är i gång, och då studenterna inleder sina studier på hösten är universitetet redo.

- Det är lite som västmetron. Räls och vagnar står redo, nu väntar vi bara på passagerarna.

14.4 kl 13.30: Artikeln uppdaterad med citat av Sahlström.

Läs mera:

Debatten om lärarutbildningen inte avslutad

Svenska lärarförbundet anser att två klasslärarutbildningar i Svenskfinland är en för mycket. Över hälften av de som sökt till utbildningen vid Helsingfors universitet kommer från Helsingfors och Nyland. Vid ÅA i Vasa är situationen den motsatta; där kommer 70 procent av de sökande från Österbotten.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen