Hoppa till huvudinnehåll

Kidnappade barn blir självmordsbombare

Nigerianska kvinnor demonstrerar i Kenya.
Bring back our girls försöker sätta press på regeringen att göra mer för att hämta hem de kidnappade skolflickorna Nigerianska kvinnor demonstrerar i Kenya. Bild: EPA/DAI KUROKAWA #bringbackourgirls

På torsdagen har det gått två år sedan över 200 skolflickor kidnappades av terrorgruppen Boko Haram i Chibok i nordöstra Nigeria. Den nigerianska regeringen har fått skarp kritik för att inte ha gjort tillräckligt för att hitta skolflickorna.

Det var sent på kvällen den 14 april 2014 som Boko Haram gick in i byn Chibok och trängde sig in i en internatskola där flera hundra flickor låg och sov. 276 flickor tvingades upp på lastbilar. En del lyckades fly genom att hoppa ner under färden och rusa in i buskaget längs med vägen. Men 219 flickor fördes bort.

Anhöriga och aktivister i organisationen Bring back our girls har under den senaste veckan arrangerat olika aktiviteter inför årsdagen. På onsdagen hängde organisationen upp röda rosetter i träd i Nigerias huvudstad Abuja till minnet av de kidnappade flickorna. Och under torsdagen ordnades bönestunder och marscher.

Bring back our girls grundades efter masskidnappningen för att pressa regeringen till åtgärder.

- I Nigeria har vi inte glömt flickorna, säger aktivisten Habiba Balogun. Och vi ber resten av världen att stå med oss och stöda oss. Varje barn måste vara tryggt i sin skola. Inget land kan utvecklas utan utbildning.

Myndigheterna reagerade inte tillräckligt snabbt

Bring back our girls har under upprepade demonstrationer krävt att regeringen ska göra mera för att hitta de kidnappade flickorna.

- Jag är verkligt ledsen och besviken på vår regering för att den inte ännu har lyckats hämta hem flickorna, säger aktivisten Aliya Yesufu.

Demonstranter vill att regeringen gör mera för att hitta de kidnappade flickorna
Demonstration för de kidnappade skolflickorna Demonstranter vill att regeringen gör mera för att hitta de kidnappade flickorna Bild: EPA/DEJI YAKE abuja

Problemet är att myndigheterna inte reagerade tillräckligt snabbt efter att flickorna kidnappades. Och Boko Haram hann sprida ut dem. Det säger forskaren Henrik Angerbrandt, expert på terrorgruppen vid Stockholms universitet.

- Att de är utspridda på många olika ställen gör det svårare att spåra upp dem. Sedan har det varit tillfällen när man har trott sig veta var en del av flickorna befinner sig. Men man har inte kunnat göra några räddningsåtgärder för att man har varit rädd för att de skulle kunna avrättas eller att de andra flickorna skulle ha skadats.

Nigerianer påväg för att slåss mot islamistgruppen Boko Haram
Boko Haram-krigare i Nigeria Nigerianer påväg för att slåss mot islamistgruppen Boko Haram Bild: EPA/STR boko haram

Nytt livstecken från skolflickorna

Senast man fick ett livstecken från de kidnappade flickorna var i maj 2014 när Boko Haram publicerade en video med flickorna. Men igår fick de anhöriga nytt hopp när den amerikanska tv-kanalen CNN publicerade en ny video, som Boko Haram ska ha skickat till Nigerias regering.

15 allvarliga flickor iklädda hijab, uppställda mot en gul vägg syns på videon. En röst frågar var och en av flickorna vad de heter och varifrån de kommer. Och flera av flickorna har identifierats.

- Jag såg våra flickor, säger Esther Yakubu, som är mamma till en av de kidnappade. Jag är säker på att det är Chibokflickorna. Jag kände igen en del av dem eftersom de bodde i samma område.

- Även om vi ännu måste få det bekräftat att videon är äkta så inger den hopp om att flickorna ännu lever, säger Tsambido Hosea från Chibok.

Kvinnor och barn används som självmordsbombare

Enligt Amnesty International har Boko Haram kidnappat åtminstone 2 000 kvinnor och barn i Nigeria under de senaste två åren. Ingen annan terrorgrupp gör det här i lika stor utsträckning.

Kvinnor och barn är ett effektivt vapen i Boko Harams kamp för att störta regeringen och bilda en islamisk stat.

- Det är nånting som ger dem uppmärksamhet, inte minst internationellt och det utmärker dem på det sättet. Och att man också använder sig av de här kvinnorna på det sättet som är ganska spektakulärt dels genom självmordsbombningar, säger Henrik Angerbrandt.

Att använda kvinnor och barn som självmordsbombare är effektivt. De stoppas inte så lätt vid vägspärrar och i kvinnornas lösa kläder är det lätt att gömma sprängladdningar.

Moské i Maiduguri i Nigeria som utsattes för en självmordsattack
Moské som utsattes för en självmordsattack i Maiduguri i nordöstra Nigeria Moské i Maiduguri i Nigeria som utsattes för en självmordsattack Bild: EPA Nigeria,Boko Haram

Och Boko Haram utnyttjar allt fler barn som självmordsbombare. Enligt Unicef deltog ifjol 44 barn i självmordsattacker, det är tio gånger fler än året innan.

Det här har lett till att barn nu också ses som en säkerhetsrisk i Nigeria och kontrolleras innan de släpps in i till exempel moskéer.

Under den senaste tiden har den nigerianska armén med hjälp av trupper från grannländerna lyckats återerövra flera områden av Boko Haram.

Terrorgruppen är hårt pressad och det kan vara en orsak till att den nya videon med de kidnappade flickorna offentliggjordes nu, säger Henrik Angerbrandt vid Stockholms universitet.

- Det finns grupper inom Boko Haram som söker olika förhandlingslösningar med regeringen. Helt enkelt att öppna upp för det.

Läs också