Hoppa till huvudinnehåll

#minkör: Lyrans grundare i unik intervju

De var en grupp unga kvinnor varav de flesta inte kunde läsa noter. De stod och plirade bakom ett draperi och spände sig för om det skulle komma någon publik till deras första uppträdande. I dag är Akademiska Damkören Lyran väletablerad, de har gett ut skivor och vunnit tävlingar. Körens grundare Eja Tollet berättar om de första stegen dit.

Det började enkelt, som en kvartett som regelbundet sjöng i en privat våning i Helsingfors. Eja Tollet hade alltid gillat att sjunga, och beslutade sig för att Helsingfors universitet minsann också skall ha en damkör - det hade ju Åbo Akademi också. Det fanns flickor som gillade att sjunga. Och så blev Akademiska Damkören Lyran till.

Det var år 1946, och sedan dess har Lyran blivit en vedertagen kör som spelat in skivor, deltagit i körfestivaler och vunnit tävlingar.

Men hur var det i början? Här möter Eja Tollet Lyrans nuvarande ordförande Mia Hertsberg i ett helt unikt samtal om just det!

Till vänster Akademiska Damkören Lyrans ordförande Mia Hertsberg, till höger Lyrans grundare Eja Tollet.
Till vänster Akademiska Damkören Lyrans ordförande Mia Hertsberg, till höger Lyrans grundare Eja Tollet. Bild: Yle / Mika Tertsunen mia hertsberg,Akademiska Damkören Lyran

Varifrån kommer namnet Lyran?

- Det tog jag från Åbo, Florakören hette så förut. Lyran är ett så vackert namn tyckte jag, säger Eja Tollet. Gamla lyror blir naturligtvis harpor. Så understödsföreningen heter Harpan!

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje