Hoppa till huvudinnehåll

Putin: Meldonium borde inte klassas som dopning

Vladimir Putin besvarade ryssarnas frågor i den årliga direktsända tv-showen den 16 april 2015.
Vladimir Putin tycker till om dopningen. Vladimir Putin besvarade ryssarnas frågor i den årliga direktsända tv-showen den 16 april 2015. Bild: EPA/ALEXEI DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL rysslands president vladimir putin

Ett av de stora samtalsämnena i idrottsvärlden detta år har varit de många dopningfallen, i anslutning till den nyligen förbjudna substansen meldonium.

Sammanlagt 172 idrottare, till stora delar ryssar, har åkt fast för användning. Landets president, Vladimir Putin, hävdar dock att landets idrottare svikits och menar att de ryska idrottarna inte varnats för att ämnet förbjudits.

Under torsdagen kom ytterligare kommentarer av presidenten:

– Denna substans borde aldrig ha klassats som dopning, säger Putin i rysk TV enligt nyhetsbyrån AP.

– Den påverkar inte resultaten. Det är helt säkert. Den håller bara hjärtmuskulaturen i bra skick under hård belastning, säger Putin.

Ryska idrottare har varit på tapeten redan före meldonium kom med i bilden. Internationella dopningbyrån WADA stängde i höstas av ryska friidrottare från all internationell tävlan, på grund av påstådd systematisk dopning. Avstängningen innebär också att det är osäkert om ryska friidrottare kan delta i OS i Rio inkommande sommar.

Läs också