Hoppa till huvudinnehåll

”Putins frågestund ger en glimt av den riktiga presidenten”

Katja Portnova
Katja Portnova litar inte på inneållet i Putins årliga frågestund. Katja Portnova Bild: Claudia Rybin/Yle yle x3m

Under torsdagen höll Rysslands president Vladimir Putin sin årliga frågestund där han svarade på det ryska folkets frågor. Vissa anser ändå att hela frågestunden är ett spel för galleriet. En av dem är Katja Portnova.

Kriget i Syrien, löner som betalats ut för sent och dåliga vägar. Det är några av de frågor Rysslands president Vladimir Putin fick svara på under torsdagen då det var det ryska folkets tur att intervjua honom.

- Den årliga frågestunden är ett spektakel och Putin spelar sin roll ganska bra. Han säger inte bara tråkiga, torra saker utan skojar och interagerar med publiken, säger Katja Portnova, rysk journalist som studerar i Finland för tillfället.

- Det är en möjlighet att få en glimt av den riktiga presidenten. Eller, borde kanske säga riktiga inom citationstecken.

Vanligtvis då presidenten intervjuas kommer frågorna från journalister eller andra makthavare.

- Under frågestunden får vanliga människor ställa frågor, vilket gör den intressantare, säger Katja.

Det kanske låter själviskt, men jag vill inte skapa problem för mig själv. Men med tanke på läget nu vill jag inte leka med elden.
― Katja Portnova om sitt beslut att inte skriva om politik

Vill inte ställa frågor

Katja säger att många ryssar uppskattar frågestunden men själv har hon inte för vana att följa med den. Hon skulle inte heller vilja fråga honom något för hon tror inte på att hon skulle få ett ärligt svar.

- De flesta av mina vänner är lika skeptiska som jag. Jag känner inte någon som skickar in frågor, säger hon.

Själv litar hon inte på det sakinnehåll Putin kommer med och hon stöder inte heller hans politik. Men hon säger att han överlag gör ett bra jobb med att framstå som en ledare för Ryssland, något hon menar att landet saknat länge.

Som varnande exempel nämner hon Rysslands första president Boris Jeltsin som var ökänd för att stapla omkring full i offentligheten.

”Ryssland är inte Nordkorea”

Hur offentligt går det att kritisera Putin i dagens Ryssland?

- Så länge du inte kränker honom och tar upp hans privatliv är det okej. Ryssland är inte Nordkorea, än. Men det finns en tendens att människor som trodde att de kunde uttrycka sin ilska över honom har slutat i fängelse, säger hon.

Den allt mer kringskurna yttrandefriheten i Ryssland har också haft direkta konsekvenser för Katjas liv. Hon har medvetet valt att inte rapportera om politik och fokuserar istället på mer nöjesinriktad ämnen som resor.

- Det kanske låter själviskt, men jag vill inte skapa problem för mig själv. Yttrandefrihet är viktigt, men med tanke på läget nu vill jag inte leka med elden.