Hoppa till huvudinnehåll

Staden skall återerövras på cykel

Bikes vs cars
Aline Cavalcante vill att São Paulo skall bli som Köpenhamn. Bikes vs cars Bild: Janice D´Avila Yle Fem,aline cavalcante,dokumentärprogram,Bikes vs Cars

Världen är i kris och vi behöver ta en ordentlig funderare över vad som skall göras. Klimatet, jordens resurser och städer som helt domineras av bilar. Ett ständigt växande, bullrigt och smutsigt trafikkaos. Lösningen stavas cykel.

Cykeln är ett underbart verktyg för att få till stånd en förändring. Men de mäktiga krafter som skor sig på privatbilismen investerar miljarder i marknadsföring, allt för att skydda sina affärer.

I dokumentären träffar vi aktivister och tänkare som kämpar för en bättre levnadsmiljö i städerna. Människor som vägrar sluta använda cykel trots att olyckorna med dödlig utgång ständigt ökar.

I grund och botten handlar det inte om cyklister mot bilister utan om hur vi vill att vårt samhälle skall vara uppbyggt och vår stadsplanering. Cykeln representerar en planering som ligger nära människan och där småsaklig affärsverksamhet kan blomstra. Privatbilismen står för shoppingcenter, motorvägar och frustrerande bilköer.

Orginaltitel: Bikes vs cars (Sverige & Portugal 2014)
Yle Fem torsdag 14.4.2016 kl. 22.00
7 dagar på Arenan

Regi: Fredrik Gertten

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem