Hoppa till huvudinnehåll

Strömfors öppnar en friluftsfabrik

strömfors fabrik
Fabriken ska fyllas med aktiviteter. strömfors fabrik Bild: yle strömfors fabrik

Endast tio månader efter att Schneider Electric stängde sin fabrik i Strömfors fylls fabrikshallarna av nytt liv. Företagarna tror på sitt koncept med natur och friluftsliv medan ortsborna är skeptiska till att det ska bringa nytt liv i byn.

Till sommaren är det tänkt att fabrikshallarna i Strömfors ska sjuda av liv igen. Idéerna sprutar vilt då de entusiastiska och ivriga företagarna visar runt i de än så länge rätt tomma fabrikslokalerna.

- Här kommer vi att hyra ut cyklar och här placerar vi kanoterna, säger Topi Lintukangas. Han är en av företagarna bakom den nya verksamheten, Strömfors Outdoor, som ska starta sin verksamhet i sommar.

Strömfors bruk.
Har kan du snart paddla fram Strömfors bruk. Bild: Yle/Hanna Sjöström strömfors bruk

Precis intill fabriksområdet finns det gamla och idylliska bruksområdet som lockar turister sommartid. De nya företagarna vill att bruksmiljön, naturen, övernattningsmöjligheterna och utomhusaktiviteterna ska locka ännu fler besökare till Strömfors.
Noora Lintukangas vid Strömsö Bruk området
Noora Lintukangas gillar naturen i Strömfors Noora Lintukangas vid Strömsö Bruk området Bild: Yle/Lone Widestam lintukangas

- Vi hoppas på att vi kan bygga ett internationellt centrum. Hela området och naturen omkring är fantastisk och så finns det bra med utrymme. Vi ser bara möjligheter, säger Noora Lintukangas som i juni ska erbjuda yogakurser i fabriken.

Kan det bli nytt liv i byn?

Det var en stor smäll för Strömforsborna då Schneider Electric stängde sin fabrik för knappt ett år sedan och 200 fick gå från fabriken. Ortsborna var oroliga för att byn helt och hållet skulle dö ut.

- Det kom som en chock när vi fick nyheten. Jag hörde den på radion och många läste först om det i tidningen, säger Caj Schauman.

- Vi blev utan våra arbetsplatser och för en liten by som Strömfors så är det en stor sak. Stämningen var länge dålig i byn, men nu ser vi kanske mer framåt, berättar Frej Renvall som arbetade på fabriken och nu är arbetslös.

Frej Renvall sitter på café med en kaffekopp i handen
Frej Renvall Frej Renvall sitter på café med en kaffekopp i handen Bild: Yle renvall
Caj Schauman
Caj Schauman Caj Schauman Bild: Yle schauman

Båda är eniga om att det ändå är bra att fabriken nu får ny verksamhet. Trots att det inte handlar om någon industri så är det bättre än att fabrikshallarna står tomma. Men tror de på en livlig by igen?

Schauman tvekar och vet berätta att Strömfors har varit en industriby sedan 1695. Stämningen kan aldrig bli som förr.

- Nej. Tyvärr inte. Det är förstås det jag vill och hoppas på men jag tror ändå inte det, säger Frej Renvall.

Lovisa satsar på sina byar

Då fabriken stängdes tog Lovisa stad genast tag i saken för att igen fylla de övergivna fabrikslokalerna. Nya företag fick både ekonomiskt understöd och hjälp med att komma i gång.

Dialogen mellan företagarna och staden har varit viktig, säger Fredrik Pressler som är direktör för företagstjänster i Lovisa.

- Vi har lyckats skapa en gemenskap där företagare ser en framtid och har en tro på att staden kan stöda utvecklingen och litar på stödet. Vi har i ett tidigt skede kopplat in olika branscher där det finns utvecklingsmöjligheter i Lovisa.

Verksamheten kör i gång i maj

I dagarna kommer golvet i den ena fabrikshallen att täckas in med en grön gräsmatta som sedan ska invaderas av ivriga hundägare och deras hundar.

Agilityhallen ska öppna i maj och på sommaren ska det också bli en bana utomhus.

- I det här fallet är staketet runt fabriken en fördel, berättar Hilkka Liponkoski.

Hon håller också tillsammans med sin man i trådarna för Bed&Bistro som öppnar i juni. De erbjuder övernattning för både gäster och hundar, och en restaurang ska öppnas på samma gård.

Inne i fabriken. En stor tom hall.
Den blivande Agilityhallen Inne i fabriken. En stor tom hall. Bild: Yle/Lone Widestam hall
en gårdsbyggnad som ska inhysa övernattningsmöjligheter och restaurang
Blivande Bed&Bistro en gårdsbyggnad som ska inhysa övernattningsmöjligheter och restaurang Bild: Yle strömfors bruk

På fabriksområdet ska man också kunna röra på sig i form av vandring, cykling, paddling, yoga och klättring.

- Hela branschen med välmående växer hela tiden och vi vill att man ska kunna komma hit och njuta av naturen, sig själv och idrotten. Möjligheten att tävla kommer också att finnas, berättar Noora Lintukangas.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland