Hoppa till huvudinnehåll

Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta. Att odla på väggen i den lilla trädgården, på balkongen eller på terrassen är både intressant, dekorativt och framförallt utrymmessnålt.

En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. För att starta en likadan väggodling som vi gjorde på Strömsö behöver du odlingssäckar, armeringsgaller, lite juteväv, stabila upphängningskrokar, lämpliga växter och lite armstyrka.

Gör såhär:

  • Välj lämplig odlingssäck till de växter du valt. Det finns färdiga odlingssäckar bl.a. för örter och grönsaker.
  • Mät upp storleken på odlingssäckarna och såga till armeringsgallret i lämpliga bitar. Använd gärna ett armeringsgaller med rutstorlek 100x100mm.
  • Det undre gallret kan vara en ruta större än det övre gallret. Böj upp ena ändan på gallret så fungerar det som en hylla för odlingssäcken.
  • Om du vill dölja plastsäcken syr du ett överdrag av t.ex. juteväv. Vill du ha mera färg kan du använda ett blommigt tyg.
  • Bind ihop gallren med järntråd.
  • Klipp hål i säcken och plantera.
  • Häng upp odlingen på ordentliga krokar på väggen.
  • Klipp två bevattningshål överst och två dräneringshål nederst på säckarna. Vattna.
  • Kom ihåg att säckarna väger en hel del så upphängningsanordningen bör vara tillräckligt stabil. Hänger du säckarna på en uthusvägg, så som vi gjorde, kan det finnas behov att förstärka väggen. Odlingssäckar innehåller den näring som växterna behöver för en växtsäsong. Det enda du behöver göra är att se till att växterna får tillräckligt med vatten.

    Att odla på väggen i en odlingssäck är både enkelt och förmånligt. Stommarna av armeringsgaller håller i många år, men själva odlingssäcken skall bytas varje år.

    Vi valde att odla örter och blommor, men låter det inte lockande med t.ex. en salladsvägg utanför köksdörren?

    Mat och fritid

    Bläddra bland innehållet

    Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

    • Pumpagryta med grön curry och kokos

      Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

      En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

    • Reflexbälten och andra reflextips

      Dekorera med korsstygn i tusch.

      Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

    • Ketchup - såsernas sås

      "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

      Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

    • Senap - en exklusiv krydda

      om senap

      Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

    • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

      Marije Vogelzang är världens första eating designer.

      Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

    • Framtiden blir grå och fylld med luft

      "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

      När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

    • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

      Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

      Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

    • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

      Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

      Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

    • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

      Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

      Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

    Nyligen publicerat - Mat och fritid

    • Petter Lindberg: C-kassetten – en kärleksförklaring

      När Rec + play fångade en helt tidevarv.

      Om det är något föremål som jag förknippar med min barn- och ungdom, så är det C-kassetten. Dessa oansenliga och ömtåliga små plastföremål bjöd på en usel ljudkvalitet, men i förhållande till storebrodern LP-skivan, hade de ändå en klar fördel. På C-kassetterna kunde man nämligen banda sina favoritlåtar. Rec + Play Jag har fördrivit många timmar vid kassettbandspelaren i mitt pojkrum.

    • Riko Eklundh: Det finns roligare saker än träning

      Svårt att komma igång med träningen? Här är några tips.

      Skådespelaren Riko Eklundh är missnöjd med sin kondition. Därför har han antagit utmaningen att under en veckas tid träna målmedvetet och försöka hitta en konditionsform han skulle gilla.

    • Strömsökorv på svamp och vildsvin

      En hel måltid inuti en korv.

      Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

    • Sy kuddar med fåglar

      Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

      Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

    • Kimitoön kan bli Åbolands matmecka

      Första restaurangdagarna ordnas denna vecka.

      Den här veckan satsar många restauranger på Kimitoön lite extra på maten och lokala råvaror lyfts också fram. Dagarna till ära provöppnar också en helt ny restaurang i Kimito.

    • Vardagsrummet blev ett terrarium - här får hemlösa ormar kärlek

      Hemma hos Anna-Carolina Ojaharju bor tidigare hemlösa ormar.

      Flera hemlösa ormar och en iguana har hittat ett hem hos Anna-Carolina Ojaharju i Laihela. Den största av dem alla, en borneo-pytonorm, har Ojaharju köpt som liten och den fungerar dessutom utmärkt som terapiorm för sonen.

    • Mer "slow living" med Frank och hans familj

      Säsong 17 av serien En tvättäkta lantis.

      Välkommen tillbaka till Frank och hans familj på Kastaniegården. Det är högsommar och Frank njuter av livet med djuren och odlingarna. Säsong 17 av En tvättäkta lantis bjuder också på kalkbränning, fortsatta byggprojekt och tillverkning av äppelcider.

    • Skulle du klara dig på 7€ per dag?

      Journalisten My Tengström antog utmaningen.

      Journalisten My Tengström utmanade sig i en vecka med att leva på arbetslöshetsunderstöd, för att få lite perspektiv på sin egen konsumtion och sina vanor. Bort föll en stor del av hennes sociala aktiviteter, och då hon blev sjuk blev hon tvungen att stjäla toapapper för att klara budgeten.