Hoppa till huvudinnehåll

Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta. Att odla på väggen i den lilla trädgården, på balkongen eller på terrassen är både intressant, dekorativt och framförallt utrymmessnålt.

En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. För att starta en likadan väggodling som vi gjorde på Strömsö behöver du odlingssäckar, armeringsgaller, lite juteväv, stabila upphängningskrokar, lämpliga växter och lite armstyrka.

Gör såhär:

  • Välj lämplig odlingssäck till de växter du valt. Det finns färdiga odlingssäckar bl.a. för örter och grönsaker.
  • Mät upp storleken på odlingssäckarna och såga till armeringsgallret i lämpliga bitar. Använd gärna ett armeringsgaller med rutstorlek 100x100mm.
  • Det undre gallret kan vara en ruta större än det övre gallret. Böj upp ena ändan på gallret så fungerar det som en hylla för odlingssäcken.
  • Om du vill dölja plastsäcken syr du ett överdrag av t.ex. juteväv. Vill du ha mera färg kan du använda ett blommigt tyg.
  • Bind ihop gallren med järntråd.
  • Klipp hål i säcken och plantera.
  • Häng upp odlingen på ordentliga krokar på väggen.
  • Klipp två bevattningshål överst och två dräneringshål nederst på säckarna. Vattna.
  • Kom ihåg att säckarna väger en hel del så upphängningsanordningen bör vara tillräckligt stabil. Hänger du säckarna på en uthusvägg, så som vi gjorde, kan det finnas behov att förstärka väggen. Odlingssäckar innehåller den näring som växterna behöver för en växtsäsong. Det enda du behöver göra är att se till att växterna får tillräckligt med vatten.

    Att odla på väggen i en odlingssäck är både enkelt och förmånligt. Stommarna av armeringsgaller håller i många år, men själva odlingssäcken skall bytas varje år.

    Vi valde att odla örter och blommor, men låter det inte lockande med t.ex. en salladsvägg utanför köksdörren?

    Mat och fritid

    Bläddra bland innehållet

    Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

    • odling på vägg

      Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

      En solig vägg är en ypperlig odlingsplats.

      En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta.

    • En ställning för trädgårdsredskap på en röd vägg

      Ställning för redskap

      Ställning för trädgårdsredskap.

      Jim visar hur man bygger en ställning för trädgårdsredskap och annat upphängbart.

    • supertunn club sandwich

      Strömsös club sandwich

      Klassikern sin bästa tappning någonsin!

      En klassisk klubbsmörgås i sin bästa tappning någonsin! Med alla smaker i varje tugga. Saftig av grönsaker, med sälta av bacon och kycklingfilé och med ett krämigt sting av pepparrotsmajonnäs. Till lunch eller kvällsbit - se till att du provar Strömsös supertunna club sandwhich!

    • maskrosor

      Ätbara blommor: vilda och odlade

      Artikel om vilda blommor som kan ätas.

      Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

    • Morötter

      Framtidens melodi: Grönsaker som skyddar dig mot TBE

      Svenska forskare har börjat utveckla ett ätbart TBE-vaccin.

      Antalet fall av fästingburen hjärninflammation TBE ökar i Sverige trots att det har varit möjligt att vaccinera sig mot sjukdomen i flera år. Nu har forskare börjat utveckla ett ätbart vaccin för att vända på trenden, skriver Sveriges Radio.

    • Nigiri med lax

      Läkare varnar för parasiter i sushi

      Parasit som finns i rå fisk kan orsaka sjukdom.

      Läkare varnar för parasiter i sushi. En portugisisk man som ätit sushi blev sjuk och rundmasken Anisakis larver hittades i hans mage. Den här parasiten finns i rå fisk. I Finland är det ändå säkert att äta sushi, försäkrar livsmedelssäkerhetsverket Evira.

    • fästing på ett finger

      Fästingbett kan ge köttallergi

      Fästingar överför kolhydrat som ger antikroppar mot kött.

      Svenska forskare har hittat ett samband mellan fästingbett och köttallergi. Antalet köttallergiker har ökat i Sverige under de senaste åren.

    • fästing på ett finger

      Köttallergi av fästingbett allt vanligare

      Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

      Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

    • Tiina Grönroos.

      Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

      Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

      Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

    • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

      Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

      Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

      Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

    • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

      Micke Björklunds finska gröt blev succé

      Miche Björklund kokar gröt på finska

      Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

    • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

      En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

      Klarade sig Micke Björklund på närmat?

      Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

    • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

      Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

      Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

      I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

    Nyligen publicerat - Mat och fritid