Hoppa till huvudinnehåll

Vasa fortsätter att växa kraftigt

Vasa stad
Vasa stad växer kraftigt. Vasa stad Bild: YLE/Mira Myllyniemi vasa stad

Vasa växer så det knakar. I fjol fick staden 654 nya invånare och staden är i dag Finlands 15:e största stad.

Befolkningsökningen i Vasa var nionde störst bland alla städer i Finland. I medeltal har befolkningen i Vasa ökat med 616 nya invånare i året sedan 2000.

Under 2015 ökade befolkningen med 654 nya invånare.

- Befolkningsökningen i Vasa har redan under åtta år varit ovanligt stabil. Den lägsta tillväxtsiffran är från år 2010, när ökningen var 430 personer, och den högsta siffran från år 2011 när ökningen var 828 personer, säger specialplanerare Teemu Saarinen vid Vasa stad.

Enligt Saarinen är det troligt att ökningen fortsätter i samma stil under de kommande åren.

− Invandringen har varit en viktig källa för befolkningsökning under 2000-talet och utgjorde även en betydande del år 2015. I fjol påverkades tillväxten också av de som flyttat till Vasa från övriga platser i Finland och av nativiteten som är fortfarande är hög. I statistiken för år 2015 syns inte de som kom till Finland som flyktingar i fjol, säger Saarinen.

Folkmängden i Vasa är i dag är totalt 67 619 invånare.