Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler väljer att byta yrke mitt i livet

Det blir allt populärare att sadla om mitt i livet och byta bransch helt och hållet. På Yrkesakademin i Österbotten (YA) har antalet som vill bli trädgårdsmästare fördubblats sedan 2010.

Det som hände 2010 var att utbildningen ändrades, från ungdomsutbildning till vuxenutbildning.

- Vi ser en tydlig trend. Bland de som söker hit finns de som byter bransch helt och hållet. Ofta är det personer som varit i restaurangbranschen samt social- och hälsovårdsbranschen, men det finns också de som haft stillasittande arbete och som vill ha ett mer fysiskt arbete, säger utbildare Sanna Rönn på YA.

Mona Gullblom och Sanna Rönn står och samtalar lutade mot en diskbänk
Mona Gullblom och Sanna Rönn Mona Gullblom och Sanna Rönn står och samtalar lutade mot en diskbänk Bild: Yle/Sofi Nordmyr gullblom

Ekonomisk fråga

En som hade ett stillasittande arbete men valde att byta är Mona Gullblom. Hon började studera till trädgårdsmästare i höstas, samtidigt är hon studieledig från sitt arbete som personalassistent på ett teknologiföretag.

- Egentligen stod jag vid ett vägskäl. Den största orsaken var att jag inte klarade av stillasittande arbete mer på grund av en sjukdom. Jag har en jättebra arbetsgivare som beviljade studieledighet åt mig.

Mona Gullblom i profil i ett växthus med ett öppet landskap bakom sig.
Mona Gullblom har efter 30 år på kontor valt att bli trädgårdsmästare. Mona Gullblom i profil i ett växthus med ett öppet landskap bakom sig. Bild: Yle/Sofi Nordmyr gullblom

Det är inte alla förunnat att kunna byta yrke mitt i livet. Gullblom säger att det efter flera år av arbete kan vara en stor ekonomisk fråga att börja studera. Frågan är om du kan få stöd för vuxenutbildning eller om du får vanligt studiestöd.

Skapar eget jobb

Gullbloms sambo har ett jordbyggnadsföretag och tanken är att de på något sätt ska utvidga företaget när Gullblom får sin examen.

Sanna Rönn säger att det finns jobb för utexaminerade trädgårdsmästare.

- Det beror helt och hållet på vad man är villig att göra. Många blir egenföretagare. Det är fråga om säsongsarbete och då är det ganska svårt att hitta ett heltidsjobb eller en tjänst där man får jobba året runt på samma ställe. Men är man flexibel och kanske villig att flytta på sig tror jag att man hittar ett jobb inom branschen, säger Rönn.

Det är inte bara vuxenutbildningen för trädgårdsmästare som lockar sökande. Rönn säger att också floristutbildningen lockat många sökande och att vuxenutbildningarna överlag på YA lockar många sökande.

Läs också