Hoppa till huvudinnehåll

Citykaninerna förökar sig under villaaltaner

Citykaniner.
Altan i sikte. Kaninerna trivs under villornas trädäck, där de tryggt kan föröka sig i långa tunnlar. Citykaniner. Bild: Yle/Stina Sirén citykaniner

Citykaninerna trivs under villornas trädäck i huvudstadsregionen. Där är det tryggt för dem att föröka sig. På en och samma tomt hittades femtio kaniner.

I Esbo fångade jag 50 kaniner på en villatomt, 32 på en annan och 30 på en tredje.― Hannu Luoto, professionell kaninfångare.

Citykaninstammen ökar explosionsartat i huvudstadsregionen. En orsak är att det har blivit vanligare med altaner på villaområdena. Under altanerna kan kaninerna tryggt och ostört gräva sig ner i sanden. Tunnlarna under trädäcken kan vara tiotals meter långa.

- I Esbo fångade jag 50 kaniner på en villatomt, 32 på en annan och 30 på en tredje. Det har inte funnits en liknande koncentration av citykaniner förut, säger Hannu Luoto, som är professionell citykaninfångare.

Tusentals kaniner

Citykaninjakten avslutades i slutet av mars. Under den fångade man mer än 4000 kaniner. Det är dubbelt fler än under tidigare år.

I huvudstadsregionen finns det en handfull professionella kaninfångare, men allt fler är också intresserade av kaninjakt som hobby. Kaninerna fångas i huvudsak med fällor.

Skogen sätter stopp för kaninens framfart. Där finns rävar, mårddjur och andra rovdjur som äter upp kaninerna.― Hannu Luoto, professionell kaninfångare.

Den längsta citykanintunnel som Hannu Luoto har sett var 18 meter lång. Under den gångna säsongen fångade Luoto 1300 kaniner, mer än någonsin tidigare.

Skogen sätter stopp

Kaninerna har spridit sig också till Vichtis och Klövskog. Längre än så kommer kaninerna inte, tror Luoto.

- Skogen sätter stopp för kaninens framfart. Där finns rävar, mårddjur och andra rovdjur som äter upp kaninerna.

I övrigt menar Luoto att huvudstadsregionen har förlorat kampen mot citykaninen.

- Överallt i världen där citykaninerna har spridit sig till naturen, har de kommit för att stanna.

Yle Helsinki/Pekka Mommo

Ordet terrass har ändrats till altan/trädäck kl. 16.40.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen