Hoppa till huvudinnehåll

Mats Nylund vill lämna riksdagen för SLC

Svenska folkpartiet ser ut att drabbas av mer manfall i riksdagen.

Nu meddelar riksdagsledamot Mats Nylund att han inte tänker ställa upp i nästa riksdagsval, utan siktar mot att lämna politiken.

Han säger att han tänker sitta kvar i riksdagen den här mandatperioden, det vill säga tre år till, men att han också siktar på att bli ordförande för Svenska Lantbruksprodcenternas Centralförbund SLC.

SLC:s ordförande Holger Falck har meddelat att han tänker avgå men det är öppet om han avgår det här året eller nästa år.

- Samtidigt som jag meddelar att jag är intresserad av ordförandeposten i SLC meddelar jag också att jag lämnar politiken. Det markerar att jag är seriöst intresserad av ordförandeposten, säger Nylund till Yle Nyheter.

Oklart vem som tar lantbrukarrösterna

Nylund säger att det visserligen är frågan om ett förtroendeuppdrag att vara ordförande för SLC men att det mer eller mindre är ett heltidsjobb. Samtidigt lämnar han också ordförandeposten för SLC:s medlemsorganisation Österbottens svenska producentförbund (ÖSP).

- Det blir fråga om ett slags undantagsarrangemang om jag blir vald. Det vill säga att jag sitter kvar i riksdagen till periodens slut samtidigt som jag inleder uppdraget som SLC:s ordförande.

Mats Nylund är invald i riksdagen från Vasa valkrets. Han är inne på sin tredje riksdagsperiod.

Om Nylund skulle avgå tidigare än planerat är det kommundirektören i Vörå Mikko Ollikainen som står i tur. Nylund har främst fått röster från lantbrukare. Han vill inte spekulera i vem som tar över hans röster.

- Jag kan inte testamentera mina röster men vi har goda förutsättningar för att återta det fjärde mandatet i Vasa valkrets.

Tidningen Landsbygdens folk var först ute med nyheten

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten