Hoppa till huvudinnehåll

Menumat ingen succé - Ingås äldre kan få maten hemkörd igen

Måltid från Menumats frys.
Bröd, mjölk och grönsaker har saknats i portionerna. Måltid från Menumats frys. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Pojo, Raseborg

Grundtrygghetsnämnden i Ingå ska utreda om man kunde komplettera måltidsservicen med att också erbjuda hemkörningar. Matautomaterna har inte varit populära.

Ingå slutade köra hem matportioner i höstas när kommunen tog i bruk Menumats matautomater som fylls på varannan vecka.

Saknar sällskap och bröd

Förändringen har inte gått så smidigt som man hoppats på. Många slutade helt med måltidsservicen.

Responsen från Menumatklienterna har inte heller varit alltför positiv. Många saknar både dels den dagliga mänskliga kontakten och dels brödet, mjölken och grönsakerna.

Menumat-automaten med frysfack för maten och ugn ovanpå.
Menumats måltidsautomat har inte varit populär. Menumat-automaten med frysfack för maten och ugn ovanpå. Bild: Yle/Maria Wasström menumat

Grundtrygghetschefen har därför utrett alternativen och förslaget till nämnden är att kommunen utöver matautomater också erbjuder hemkörda dagliga måltider.

Nämnden ska ta ställning till förslaget på sitt möte på torsdag 21.4.

Skolmatsföretag ska tillreda maten

Företaget Sodexho som tillreder maten för Ingås skol- och dagisbarn har lovat erbjuda portioner också till hemvårdsklienterna.

Hemvårdens personal kan till en början med köra hem maten mitt på dagen då bilarna i annat fall skulle stå på grund av de anställdas lunchpaus.

För 2017 ska transporterna konkurrensutsättas.