Hoppa till huvudinnehåll

Protest mot flytt av ungdomsverksamhet i Kristinestad

Ungdomgården i Kristinestad
Samling i ungdomgården i Kristinestad. Ungdomgården i Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik Kristinestad,Österbotten,ungdomsgård

På fredagen ordnades en protest i ungdomsgården i Kristinestad. Gården finns med på en lista med förslag om fastigheter som staden kunde tänkas sälja.

På plats fanns representanter för de olika verksamheter som bedrivs i ungdomsgården. Till de som använder stället hör scouter, Mannerheims barnskyddsförbund, Röda Korset, ungdomsrådet, invandrare och pensionärer.

- Vi har verksamhet här dagligen. Det rör sig om 250-300 personer i veckan och tiotalet grupper, säger ungdomssekreterare Harriet Lindelöf-Sahl.

Fastighetskommitténs förslag

Det är fastighetskommittén som kommer med förslaget att ungdomsgården och den bredvid liggande fastigheten eventuellt kunde säljas.

- Som ett alternativ kan man sälja båda fastigheterna som en helhet, säger kommitténs ordförande Kaj Kärr (SFP).

Kommittén har tillsatts av stadsstyrselen. Befolkningen i Kristinestad minskar och därför ska också fastighetsmassan för serviceproduktion minska.

Fastighetskommittén ska alltså komma med förslag på vilka fastigheter som kan säljas, hyras ut eller rivas. Kommitténs förslag tas upp i stadsstyrelsen på måndag. Sen ska ärendet ut till nämnderna på utlåtanderunda.

- Vi är långt ifrån några klara beslut ännu. Det som vi har ritat upp nu är grova förslag, säger Kärr.

Vill finnas kvar i centrum

Förslaget på en möjlig ny verksamhetspunkt för ungdomsgården är Högåsen, en bit utanför centrum.

- Vi vill vara kvar i centrum för att det ska vara lättillgängligt, säger Harriet Lindelöf-Sahl.

- Det blir ju i så fall en bit längre för ungdomarna, det håller jag med om. Men det finns säkert också andra lösningar. Det här är ju bara ett förslag än så länge, inga beslut är fattade, säger Kaj Kärr.

Läs också