Hoppa till huvudinnehåll

Rättslärda om vårdreformen: Falskt att EU kräver bolagisering

Arto Sulonen och Olli Mäenpää.
Arto Sulonen och Olli Mäenpää Arto Sulonen och Olli Mäenpää. Bild: Yle arto sulonen,Olli Mäenpää

En del rättslärda följer bekymrat med regeringens strävanden efter att bolagisera de kommunala hälsocentralerna när social- och hälsovården organiseras om. Kritikerna befarar att marknadskrafterna då tillåts ta över.

Det är till exempel inte sant att EU kräver en bolagisering, säger professorn i förvaltningsrätt Olli Mäenpää vid Helsingfors universitet.

– Det är helt onödigt att dra fram EU-kortet. EU ställer inga krav på organisationsmodeller, utan det här är helt och hållet ett nationellt beslut, säger Mäenpää.

Kommunförbundets direktör för juridiska ärenden Arto Sulonen håller med.

– Det handlar om vårt eget val här hemma, att via ett politiskt beslut föra den här servicen ut på marknaden, säger Sulonen.

Sipiläs regering har gjort en tyst revolution, enligt Olli Mäenpää. Han konstaterar också att det vinstintresse som aktiebolag drivs av passar dåligt ihop med social- och hälsovården.

– Huvudsaken är naturligtvis att tillhandahålla tjänster. Strävan efter att göra vinst får inte vara det grundläggande syftet i den här verksamheten.

Omsorgsminister Juha Rehula (C) som har huvudansvaret för beredningen av vårdreformen sade förra veckan att bolagisering är framtidens melodi.

Ari Mölsä/Yle Uutiset