Hoppa till huvudinnehåll

Ritva Forsberg i Borgå vill byta symaskinerna mot volleybollen

Ritva Forsberg och hennes man Kaj driver på tumanhand en symaskinsaffär i Borgå
Ritva Forsberg och hennes man Kaj driver på tumanhand en symaskinsaffär i Borgå Ritva Forsberg och hennes man Kaj driver på tumanhand en symaskinsaffär i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström sytråd

Ritva Forsberg har sålt symaskiner och stickmaskiner i fyrtiofyra år. Hon och hennes man Kaj har en symaskinsaffär vid Ågatan i Borgå men nu hoppas de att yngre krafter tar över affären.

- Vi börjar vara över sjuttio år vardera och nu måste vi sakta packa ihop och kanske börja njuta av livet på ett annat sätt. Det här har varit en livsstil och det blir säkert ovant att vara hemma.

Ritva Forsberg säger att hon sjunger och trallar och håller på med allt möjligt, bland annat volleyboll, så brist på sysselsättning blir det inte.

Skyltfönstret till Ritva Forsbergs symaskinsaffär vid Ågatan 35 i Borgå
Skyltfönstret till Ritva Forsbergs symaskinsaffär vid Ågatan 35 i Borgå Skyltfönstret till Ritva Forsbergs symaskinsaffär vid Ågatan 35 i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström skyltfönster

ingången till Ritva Forsbergs symaskinsaffär vid Ågatan 35 i Borgå
Ingången till Ritva Forsbergs symaskinsaffär vid Ågatan 35 i Borgå ingången till Ritva Forsbergs symaskinsaffär vid Ågatan 35 i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström symaskinsservice

Brodyrmaskinen är populär inte minst bland de unga praktikanterna i Ritva Forsbergs affär. Med den kan man göra alla tänkbara monogram och dekorationer till bland annat dopkoltar och brudklänningar.

Brodyrmaskinen är populär bland praktiserande tonåringar
Brodyrmaskinen är populär bland praktiserande tonåringar i butiken Brodyrmaskinen är populär bland praktiserande tonåringar Bild: Yle/Sune Bergström broderingar

Symaskinstrådar av silke i alla regnbågens färger
Symaskinstrådar av silke i alla regnbågens färger Symaskinstrådar av silke i alla regnbågens färger Bild: Yle/Sune Bergström silkessytråd

Ritva Forsbergs man Kaj är expert på att serva de moderna digitala symaskinerna och de äldre mekaniska. Minst vart femte år måste en symaskin få service för att fungera klanderfritt.

Kaj fixar också gamla trampsymaskiner som skickas till Malawi till områden som saknar el. Gamla elsymaskiner har donerats till bland annat Etiopien.

Moderna, digitala symaskiner
Moderna digitala symaskiner Moderna, digitala symaskiner Bild: Yle/Sune Bergström digitala symaskiner

Garn och stickningstillbehör finns också i Ritva Forsbergs affär
Ritva Forsberg säljer också garn och sticktillbehör Garn och stickningstillbehör finns också i Ritva Forsbergs affär Bild: Yle/Sune Bergström garn,stickningstillbehör,Spinnande & stickning,Stickningar

 • Vörås ekonomi ser bra ut

  "Följer samma positiva trend som ifjol".

  Vörå kommuns ekonomi ser bra ut. Delårsrapporten visar på ett bruttoresultat på drygt en miljon euro.

 • Tolvanen gjorde hattrick då Jokerit vände 0–2 till 5–2

  Jokerit tog sin nionde seger på elva försök.

  Jokerit gällde som storfavorit hemma mot Vitjaz men låg under med 0–2 i den första periodpausen. Därefter tände laget till och Eeli Tolvanen såg till att Jokerit tog sin sjunde raka vinst och nionde seger på elva försök.

 • Ny dramaserie visar barns vardag i 100 år

  Bygger på autentiska barndomsminnen som samlats in.

  På måndagen sändes det första avsnittet av dramaserien Barn i 100 år på Yle Fem. Under hösten får tittaren följa med på tidsresor till tio årtionden och uppleva dem genom ett barns ögon.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Östnyland