Hoppa till huvudinnehåll

Skärpta kontroller av hundar som förs in i landet

Veterinär och tulltjänsteman kontrollerar hundägare i Åbo hamn.
Veterinär och tulltjänsteman kontrollerar hundägare i Åbo hamn. Bild: Yle/Peter Petrelius tullverket,tullövervakning,veterinärer,Åbo hamn,tulltjänstemän

Den närmaste tiden hårdbevakar tullen de hundar och katter som förs in i landet. En kontroll i Åbo hamn visar att väldigt många slarvar med vaccineringar.

Då Sverigebåtarna anlöpte Åbo under fredag morgon var tullen och veterinärer på plats för att kontrollera de passagerare som reste med hundar eller katter. Ungefär trettio sällskapsdjur granskades och det visade sig att en fjärdedel hade brister i intyg och vaccineringar. Främst handlade det om slarv med vaccinering mot dvärgbandmask.

Ger skäl till fortsatta kontroller

Länsveterinären Sanna-Maaria Virtanen är överraskad. Hon säger att resultatet tyder på att det finns skäl att fortsätta bevakningen. Hon tror att bristerna beror på att resenärer inte känner till reglerna om införsel av hundar till Finland trots att de har en skyldighet att ta reda på dem. Under lördagen fortsätter de skärpta kontrollerna i Vasa. Senare under våren och sommaren tar sig tullen och veterinärerna an djurägare som tar sig till Helsingfors och Torneå.

Vill komma åt förrädiska parasiter

Ett husdjur som förs in i Finland måste vara märkt med ett chip, vara vaccinerat och ha ett pass för sällskapsdjur. Dvärgbandmasken är en ovanlig men förrädisk parasit som kan smitta från husdjur till människor och ge skador på inre organ. I morse stoppade tullen sju hundägare som hade slarvat med dvärgbandmaskvaccineringen. Tullen har rätt att returnera sådana djur till avgångslandet. Nu nöjde de sig med att låta hundägarna åka till närmaste apotek och sedan tillbaka till hamnen för att under uppsikt ge djuren medicin. Dessutom fick ägarna böta 200 euro.

Köpingbon Peter Björklund med några av sina sex pulihundar på väg till utställning i Vasa.
Peter Björklund reser ofta till Finland med sina hundar. Han säger att det är sällan som tullen kollar djuren som åker över. Köpingbon Peter Björklund med några av sina sex pulihundar på väg till utställning i Vasa. Bild: Yle/Peter Petrelius Hundägare,hund,puli,peter björklund

Köpingbon Peter Björklund åkte av M/S Amorella och var på väg till hundutställningen i Vasa. Med i husbilen åkte sex pulihundar. Allting var i sin ordning och han kunde fortsätta färden. Han har en dotter som bor i Finland, så det blir många resor mellan länderna. Hans erfarenhet är att tullen sällan stoppar hundägare för kontroller. Nu var det första gången på kanske tjugo resor, säger han.

– Vi tycker det är bra att de kollar, det är en säkerhet för alla hundar i Finland och Sverige. Man slipper otyget med dvärgbandmask och annat.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland