Hoppa till huvudinnehåll

Skattemyndigheter jagar efter Panamadokument

Panama City
Panama City Panama City Bild: EPA/Alejandro Bolivar Panama City,Panama,höghus,skyskrapor,skatteparadis,Palmer,Karibien

Skattemyndigheterna i OECD-länderna samarbetar för att få tag i de så kallade Panamadokumenten som flera mediehus, bland dem Yle, har fått tillgång till.

Dokumentläckan består av 11,5 miljoner dokument från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. Materialet avslöjar hur advokater och banker bidrar till att upprätthålla skatteparadisekonomin som gör det möjligt för makthavare och rika att gömma undan pengar och eventuellt smita undan skatt.

OECD-länderna har vid ett möte Paris antagit en handlingsplan för att få tillgång till materialet. Skatteförvaltningen i Finland var representerat vid mötet som hölls den 13 april.

Överdirektör Sanna Alamäki säger att den finländska skatteförvaltningen aktivt kommer att delta i samarbetet som koordineras av OECD:s nätverk för informationsutbyte Jitsic.

Skatteförvaltningen har diskuterat Panamadokumenten i synnerhet med sina nordiska kolleger. Skatteförvaltningen i Finland har för närvarande bara tillgång till mediernas rapporter om dokumenten. Enligt journalisternas analys berörs hundratals finländare av Panamadokumenten.

Alamäki säger att skatteförvaltningen på grund av sekretessbestämmelser inte kan kommentera uppgifter som andra länder eventuellt förfogar över.

De länder som deltog i Parismötet kommer att fortsätta samarbetet kring dokumenten.