Hoppa till huvudinnehåll

Tidningen Östnyland bröt mot god journalistisk sed

Dagstidning
Dagstidning Bild: Yle/Fredrika Sundén tidningen östnyland

Tidningen Östnyland har fått en anmärkning av Opinionsnämnden för massmedier (ONM).

Tidningen använde en felaktig bild i en webbartikel om förbudsskyltar på arabiska i Lovisa. När bilden byttes ut, förklarade tidningen inte för sina läsare varför den gjorde så.

Tidningen skrev den 4 december 2015 en artikel om skyltar på arabiska som såldes av företagare Sami Naskali i Lovisa. Artikeln hade rubriken ”Förbudsskyltar sprids i Strömfors”.

Artikeln bildsattes till en början med en arkivbild på en affisch som används av en rasistisk sammanslutning. När en bild på en riktig skylt fanns till förfogande, byttes bilden ut.

Skylt med texten "privat område" på olika språk
Så här ser den riktiga skylten på arabiska ut. Skylt med texten "privat område" på olika språk Bild: Sami Naskali/Loviisan Suurkirppis loviisan suurkirppis

Nyheten väckte debatt

Företagare Sami Naskali anmälde tidningen till ONM. Naskali kontaktade tidningen och bilden byttes ut. Östnyland berättade ändå inte i artikeln att bilden var korrigerad och varför man gjort så.

Webbartikeln spreds i sociala medier och väckte mycket debatt. Enligt Naskali ledde den ursprungliga bilden till att han stämplades som rasist.

Enligt tidningen Östnylands chefredaktör Micaela Röman stod det i bildtexten att den första bilden var ett arkivfoto. Tidningen korrigerade bilden omedelbart då Naskali tog kontakt.

Bristfällig korrigering

Rättelsen måste ges den synlighet som felets grovhet kräver, anser Opinionsnämnden.

Om felet kan orsaka stor skada bör redaktionen publicera en ny artikel där felet rättas. Det räcker inte att enbart korrigera felet på webben. Publiken måste också få veta när och varför det har korrigerats.

Därför anser Opinionsnämnden för massmedier att tidningen Östnyland har brutit mot god journalistisk sed.

Läs också