Hoppa till huvudinnehåll

Tjeckien vill byta från Czech Republic till Czechia

Tjeckisk lärare skriver de föreslagna nya kortformerna på engelska, franska och spanska för Tjeckien.
En tjeckisk lärare skriver de föreslagna nya kortformerna på engelska, franska och spanska för Tjeckien. Tjeckisk lärare skriver de föreslagna nya kortformerna på engelska, franska och spanska för Tjeckien. Bild: EPA/FILIP SINGER Tjeckien,namn

Tjeckien överväger att byta den officiella kortformen för landets namn på utländska språk för att göra det lättare för tjeckerna att umgås internationellt och marknadsföra sig.

På engelska heter landet Czech Republic (Republiken Tjeckien på svenska) men det har inte funnits någon klart omfattad kortform på engelska.

De flesta länder har ett längre formellt namn och en officiell kortform. Finland heter exempelvis Republiken Finland medan Sverige heter Konungariket Sverige och Ryssland heter Ryska Federationen.

Adjektiv som landsnamn

Tjeckiens utrikesminister Lubomír Zaorálek och president Miloš Zeman för nu en kampanj för att landet ska kallas Czechia på engelska, rapporterar den tjeckiska nyhetsbyrån ČTK.

På tjeckiska används namnet Česko, men enligt utrikesminister Zaorálek har det inte spritt sig i språkbruket utanför landets gränser.

En del tjeckiska företag och organisationer använder dessutom adjektivet Czech som nationsnamn då de marknadsför sig utomlands, såsom öltillverkaren Plzeňský Prazdroj gör med sin paradprodukt Pilsner Urquell.

- Det är inte bra om ett land inte har klart definierade symboler eller om det inte ens klart kan säga vad landet heter, säger utrikesministern.

Ändrar inte det svenska namnet Tjeckien

Namnet Czechia på engelska lanserades redan 1993, men fick aldrig tillräckligt stöd av myndigheterna. Sedan 1997 finns också en kampanj för kortformen Czechia, i dag även på Facebook.

Landets ledande politiker och talmännen i parlamentet ska nu försöka enas om kortformerna för Republiken Tjeckien på engelska, franska, arabiska, kinesiska, ryska och spanska och därefter be FN registrera namnen i FN:s databas för geografiska namn.

- Namnändringen till Czechia påverkar inte det svenska namnet Tjeckien, framhåller Svenska Yles språkstöd Minna Levälahti.

Bohemernas ursprung

Tjeckien ingick till 1993 tillsammans med Slovakien i landet Tjeckoslovakien. Landet består av de tre historiska landskapen Böhmen (Čechy på tjeckiska), Mähren och Schlesien.

Uttrycket bohem härstammar från Böhmens latinska/franska namn Bohemia/Bohême.

I 1800-talets Frankrike trodde man felaktigt att romerna kommit till Frankrike via Böhmen och kallade den romska livsstilen bohemisk.

Bohemer kom senare att bli ett allmänt ord för personer som uppfattas leva fria från regler, planering och konventioner.