Hoppa till huvudinnehåll

Under RSO:s konsertperiod 2016–2017 riktas blicken mot jubileumsåret för Finlands självständighet och vidare in i framtiden

Radions symfoniorkester
Radions symfoniorkester Bild: Paul Boström Radions symfoniorkester

Under följande konsertperiod, 2016–2017, riktas blicken via jubileumsåret för Finlands självständighet vidare in i framtiden. I konserterna uppmärksammas den finländska modernismens pionjärer, Väinö Raitio, Uuno Klami, Aarre Merikanto och Ernst Pingoud.

"Nu då det viktiga Sibeliusåret ligger bakom oss vill vi titta närmare på vad som hände inom den finländska musikvärlden efter att Ainola tystnade", funderar RSO:s överkapellmästare Hannu Lintu.

Lang Lang, Karita Mattila som Sieglinde och Esa-Pekka Salonens tolkning av Våroffer

Den kinesiska pianisten Lang Lang, som debuterade i RSO under hösten, uppträder som orkesterns solist under Helsingfors festspel. Karita Mattila, Simon O’Neill och Mika Kares visar premiären av Wagners opera Valkyria. Esa-Pekka Salonen dirigerar Stravinskys Våroffer och under ledning av Kent Nagano, känd för sina tolkningar av Bruckner, får vi höra den åttonde symfonin. Förutom hederskapellmästarna Jukka-Pekka Saraste och Sakari Oramo dirigeras orkestern också av kapellmästarna John Storgårds och Osmo Vänskä.

Teodor Currentzis, konstnärlig dirigent för den ryska statsoperan Permi, dirigerar Mahleria under sitt debutuppträdande, och Leonidas Kavako ger en violinkonsert av Beethoven. Daniil Trifonov tolkar Raveli i en pianokonsert och Martin Grubinger leder Kalevi Ahos slagverkskonsert Siedi.

Urpremiär för två inhemska blåskonserter

Av de fem debutföreställningar som Yle beställt för den här säsongen står Eero Hämeenniemis Winter calm and Summer storms först i tur. Två nya blåskonserter tar också form – en trombonkonsert av Jukka Tiensuu och en fagottkonsert av Jaakko Kuusio. Under festivalen Musica nova Helsinki uppträder RSO med ett orkesterverk av Sauli Zinovjevi, samt Tyondai Braxtons TELEKINESI, på Southbank Centers och Musica novas begäran. Den femte maj har Sebastian Fagerlunds orkesterverk premiär. Kaija Saariahos harpakonsert har Finlandspremiär, vilket också gäller Magnus Lindbergs sångserie Accused och andra violinkonsert med solisten Frank Peter Zimmermann.

Sibelius, Tüür och Prokofjev spelas in

Det framgångsrika samarbetet mellan RSO, HAnnu Lintu och skivbolaget Ondine fortsätter. Under följande period spelar RSO in Sibelius stycken tillsammans med Anne-Sofie von Otter. Erkki-Sven Tüürs klarinettkonsert och klarinett-violinkonsert med Christoffer Sundqvist och Pekka Kuusisto spelas in och Prokofjevis pianokonsert med Olli Mustonen spelas in i sin helhet hos Ondine. BIS ger ut en cd med Sebastian Fagerlunds gitarrkonsert och orkesterverk.

På Yles kanaler kan man se och höra alla RSO:s konserter i direktsändning, i radio på Yle Radio 1 eller på webben på yle.fi/rso. Ett urval konserter syns också på tv, i Yle Teemas program RSO Musiikkitalossa (sv. RSO i Musikhuset). I Elävä arkisto - Yle Arkivet kan man läsa mer om orkesterns historia.

RSO ordnar Näsdagskonsert för världens barn

Den 3 november arrangerar RSO en Näsdagskonsert, med artister som Katri Helena, Diandra och gruppen Rajaton. Sångarna gör sina egna tolkningar av eurovisionsbidragen genom åren. Intäkterna för konsertbiljetterna går direkt till projektet Näsdagen, som tillsammans med bland annat Unicef och Kyrkans Utlandshjälp arbetar för barnens väl i hela världen.

Biljetter för hela säsongen 2016–2017 och säsongsbiljetter för hösten 2016 finns att köpa på Ticketmaster (f.d. Lippupalvelu) 15.4–10.8.2016. Enskilda biljetter till höstens konserter säljs från och med 17.8, förutom till Näsdagskonserten, vars biljettförsäljning startar redan 15 april.

För mera information:
Satu Kahila, informatör, tfn (09) 1480 4368, 040 557 0053, satu.kahila@yle.fi, yle.fi/rso