Hoppa till huvudinnehåll

Usla bussförbindelser på Kimitoön - kommunen planerar nu egen busslinje

Busshållplats i kasnäs.
Kasnäs är skärgårdens knutpunkt i östra Åboland men busstrafiken till och från Kasnäs är obefintlig. Det här lider skärgårdsbor, turister och företagare av. Busshållplats i kasnäs. Bild: Yle/Monica Forssell Busshållplats,Kasnäs

Kimitoöns kommun överväger att tillsammans med en rad företagare på ön, starta upp en egen lokal bussförbindelse till och från Kasnäs.

Det kom fram under Hitistingets session i Kasnäs på fredag.

Jan Sundberg leder Hitis tinget.
Hitistinget driver skärgårdens intressen och samlas ett par gånger per år.I tinget deltar skärgårdsbor från östra Åboland. Jan Sundberg leder Hitis tinget. Bild: Yle/Monica Forssell hitis ting

Förhandlingarna är dock ännu i början, påpekar turismchef Benjamin Donner.

- Sommartid är det ett jättestort problem för företagarna i skärgården att man inte kommer till eller från Kasnäs, till Åbo, Helsingfors, Dalsbruk och Kimito.

Vintertid går det skolbussar mellan Kasnäs och Dalsbruk samt Kimito. Men utöver skolskjutsarna finns bara enstaka bussturer och sommartid går det buss till Kasnäs bara på fredag eftermiddag samt bort från Kasnäs bara på söndag eftermiddag.

- Den modell vi nu diskuterar är en modell där både företagare och kommun tar på sig riskerna för att bussförbindelsen ekonomiskt sett inte går på plus.

Tanken är att kommunens buss skulle trafikera under sommaren.

Tinget diskuterade usla förbindelser och onödiga utredningar

De usla bussförbindelserna diskuterades livligt under Hitistinget som samlades till session i Kasnäs på fredag.

- Jag tycker att bussförbindelserna fungerar dåligt. Det måste vara möjligt att komma in från öarna till Kimito eller Dalsbruk där man kan uträtta sina ärenden. Det finns ingen busstrafik från Kasnäs utan alla måste ha egen bil och det har inte alla, säger Lennart Andersson från Högsåra.

Lennart Andersson talar på Hitis tinget.
Lennart Andersson talar på Hitis tinget. Bild: Yle/Monica Forssell hitis tinget

En egen lokal busslinje välkomnades av tinget.

- Kommunen borde satsa mera på det här, tycker Viveka Sundman från Hitis kyrkoby.

Hon får medhåll av Berndt Löfberg från Rosala.

- Jag tror att det skulle vara ett koncept att arbeta på.

Det som inte välkomnas lika hjärtligt av Hitistinget är den utredning som Närings,- trafik- och miljöcentralen samt Kommunikationsministeriet som bäst håller på med gällande skärgårdstrafiken och hur den borde utvecklas.

Tanken är att statens roll ska minska och de privata företagens roll öka.

Sirpa Vanhala som är serviceansvarig för skärgårdstrafiken deltog i mötet.

Hon bad att skärgårdsborna skulle skicka in sina åsikter om hur transporter och trafik borde ordnas i skärgården i framtiden.

Sixten Laine och Berndt Löfberg på Hitis tinget.
Rosalaborna Sixten Laine och Berndt Löfberg vill inte ha fler utredningar. Sixten Laine och Berndt Löfberg på Hitis tinget. Bild: Yle/Monica Forssell berndt löfberg

Men många på mötet lät förstå att det inte behövs fler utredningar nu.

- För två år sedan såg vi precis samma koncept som vi nu ser här. De statliga myndigheterna borde nog börja se sig spegeln nu vad gäller att få till stånd något konkret, anser Berndt Löfberg.

Du låter frusterad?

- Ja och inte så lite heller. Och inte är det bara jag som är det utan nästan alla här är frustrerade.

- Allt börjar vara en enda soppa med arbetsgrupper och förordningar och ingenting blir gjort, sammanfattar Rosalabon Sixten Laine.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland