Hoppa till huvudinnehåll

Carl Haglund till Svenska Yle: Vi är amatörer på oppositionspolitik

SFP:s ordförande Carl Haglund intervjuas av Svenska Yle
SFP:s ordförande Carl Haglund intervjuas av Svenska Yle Bild: Mikael Crawford/Yle Carl Haglund,markus ekholm

Om trenderna håller i sig är nästa regering en rödmylleregering. SFP:s avgående ordförande Carl Haglund är övertygad om att SFP fortfarande behövs som kittet mellan Centern och SDP. Oppositionssitsen känns däremot obekväm för partiet.

Det går många rykten om vad Carl Haglund ska göra i framtiden - men de flesta är fullständigt grundlösa, hävdar Haglund själv.

Av tre rykten som har nått Haglunds öron under den senaste veckan var det bara ett, säger han nu, som hade något som helst verklighetsunderlag. Det är också öppet om Haglund ställer upp i nästa riksdagsval.

Karikatyrtecknaren: Ordföranden måste offra familj och fritid

Haglund slutar på toppen. Gallupsiffrorna ser bra ut och SFP har fått bra feedback på interpellationen om nedskärningarna i utbildningen, men oppositionssitsen är obekväm för partiet.

- Vi är amatörer på oppositionspolitik, säger Haglund. Vi har suttit 36 år i regeringen och vi har mycket att lära oss.

SFP borde göra ett bra val nästa gång för att komma med i regeringen, men valframgång är ingen garanti för att de andra partierna vill ha med SFP. Senast gjorde SFP sitt tredjebästa val någonsin och blev ändå utanför.

Tappade lusten för ministerarbetet

När Haglund började som ministermedarbetare var Matti Vanhanen (C) statsminister. Haglund lärde sig tro på det politiska systemet, men han anser att politiken har gått mot det sämre under de senaste tio åren.

- Vi har inte råd med det här hopandet och roendet då skuldklockan tickar, säger han.

Det var beslutsångesten i regeringen Stubb som fick Haglund att tappa lusten för ministerarbetet.

Vi har inte råd med det här hopandet och roendet då skuldklockan tickar

Haglund har fyra tuffa år bakom sig som partibas. Han har suttit som försvarsminister i två regeringar och lett sitt parti till valseger. För ett par veckor sedan meddelade Haglund att han inte har motivation att fortsätta som partiordförande.

- I grunden handlar det om att jag är en människa som bara har två växlar. Det är antingen full gas eller neutralläge. Jag vet att vi har fem val på kommande under de närmaste tre åren och ska jag köra med gasen i botten så kommer jag inte att vara hemma många timmar.

Hemma finns två små barn och partiet har siktet inställt på att vara med i nästa regering. Och Haglund vill inte vara minister i nästa regering med alla de uppoffringar som det kräver.

- Det var den här ekvationen som fick mig att hoppa av.

Jag är en människa som bara har två växlar. Det är antingen full gas eller neutralläge

Sannfinländarna backar just nu och om trenderna håller i sig är nästa regering en rödmylleregering. Det här är ett koncept som är bekant för SFP.

- Av hävd har vi behövts i rödmylleregeringar, konstaterar Haglund. Dels har vi behövts matematiskt, men också för att vi har varit ett bra kitt mellan Centern och SDP.

Klara domänförluster

Det att SFP blev utanför regeringen efter ett bra val sved först hårt, men Carl Haglund har nu insett att det är bra att partiet står utanför regeringen.

- Men det att SFP inte är med i regeringen skadar det svenska i Finland, konstaterar Haglund ändå.

Det handlar om klara domänförluster, anser han och räknar upp tingsrättsreformen, Y-tåget, nedskurna anslag för Folktinget och försöken med med frivillig skolsvenska.

Att vara utanför regeringen skadar det svenska

SFP har beskyllts för att vara ett stödparti för Samlingspartiet. Det här är en beskyllning som Haglund anser obefogad.

- Det påståendet uppstod under förra regeringen när Samlingspartiet var statsministerpartiet, säger Haglund. När Lipponen var statsminister sades det att vi var ett stödparti för SDP. Småpartier som sitter länge i regeringen har en tendens att jobba i tätt samarbete med statsministern.

Könet har inte varit utslagsgivande

Förra ordförandevalet i SFP stod mellan en man och en kvinna. Då var det den nuvarande partiordföranden Carl Haglund som blev vald.

Nu ser det ut som att det är andra gången gillt för riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson. SFP har aldrig haft en kvinnlig ordförande - men det är inte könet som har varit utslagsgivande, anser den avgående partiledaren Carl Haglund. Själv vill han inte ställa sig bakom vare sig Henriksson eller hennes manliga motkandidat Anders Adlercreutz.

- Det är inte min sak att avgöra, säger Haglund.

Vi är redo för en kvinna

SFP har sagts vara ett parti där det är brett mellan väggarna och högt till tak. Konservativa samsas med blomsterhattar. Men bredden är en myt, menar Carl Haglund.

- Om du tittar i valmaskinerna är våra kandidater samlade i en ganska tät klunga i fyrfältet, konstaterar han. Partiet har inte heller flutit högerut.

Det har också sagts att SFP är villigt att regera med vem som helst.

- Det är väl ganska logiskt att ett mittenparti kan regera med vem som helst, när Vänsterförbundet har kunnat regera med Samlingspartiet. Vem i det här landet har inte regerat med vem som helst?

Högsta prioritet att kvala in i nästa regering

Det sved när SFP blev utanför regeringen efter valet för ett år sedan. För partiet är det nu högsta prioritet att kvala in i nästa regering.

Om trenderna håller i sig är nästa regering en rödmylleregering - och SFP:s avgående ordförande Carl Haglund är övertygad om att SFP fortfarande behövs som kittet mellan Centern och socialdemokraterna.

SFP är fortfarande att bra kitt mellan C och SDP

Haglund anser att regeringens företagsamhets- och sysselsättningspaket går i rätt riktning men att åtgärderna är otillräckliga. Det måste komma fler, menar han. Bland annat borde arbetsförmedlingen totalrenoveras.

- De tuffare kraven på de arbetslösa inte helt okomplicerade, säger Haglund, men också de går i rätt riktning. Minijobs för ungdomar enligt tysk modell är en annan sak som skulle behövas.

Så kallade minijobs handlar om deltidsjobb mot en ersättning som sätts så lågt att den inte beskattas. Inga sociala avgifter uppbärs heller.

Svidande kritik från Vänsterförbundet

Carl Haglunds och förra näringsministern Jan Vapaavuoris (Saml) påstående om att politiken har gått sönder har fått svidande kritik av Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki.

- Jag tolkar det så att de skulle vilja köra en ännu hårdare högerpolitik, säger Arhinmäki. De är missnöjda för att det finns en tuff vänsteropposition som det inte går att köra över.

Haglund förstår på sätt och vis Arhinmäkis resonemang.

- Paavo tycker inte att det är ett problem att vi lånar pengar på våra barns bekostnad. Vänsterförbundets ekonomiska världssyn är inte verklighetsförankrad. Det är klart att vi har en ideologisk kamp på gång.

Arhinmäki tycker inte att det är ett problem att vi lånar pengar på våra barns bekostnad. Det är klart att vi har en ideologisk kamp på gång.

Carl Haglund vill inte lämna något testamente till partiet, men den politiska tydligheten är något som han vill lyfta fram.

- Partiet måste ha en klar linje, säger Haglund. Jag möter ofta människor som säger att vi har haft perioder då vi har försökt vara alla till lags. De här människorna säger att de hellre röstar på oss när vi är tydliga fastän de inte håller med om allt som vi säger.

Partiet måste ha en klar linje.. vi har haft perioder då vi har försökt vara alla till lags.

Under våren publicerar Yle Nyheter intervjuer med samtliga oppositionsledare. Här kan du titta på hela intervjun med Carl Haglund. Vi har tidigare talat med SDP:s Antti Rinne, Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki, De grönas Ville Niinistö och KD:s Sari Essayah..

Läs också