Hoppa till huvudinnehåll

"Du och jag, Jean-Claude"

korrekolumbild av daniel olin
Daniel Olin är Svenska Yles Europakorrespondent, bosatt i Bryssel. korrekolumbild av daniel olin korrekolumn

Det är nu 16 månader sen vi träffades för första gången. Du kanske inte lade märke till mig när du stod där på scenen i pressrummet, inleder Daniel Olin, Svenska Yles Europakorrespondent, sitt brev till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Men jag var där – liksom de alla gångerna jag suttit och lyssnat på dig. Ofta sent på kvällen – ibland på efternatten.

Då vi möttes för första gången var du på gott humör, du verkade energisk när du din vana trogen svarade på frågor på franska, tyska och engelska, de språk du behärskar fullständigt.

Kvällen hade varit en framgång för dig. EU-länderna hade några timmar tidigare välsignat det första stora projekt din kommission, Juncker-kommissionen, hade sjösatt. Investeringsfonden skulle få Europas ekonomi på fötter – proklamerade du.

Dessutom hade du klarat din första prövning som kommissionsordförande. Den som handlade om ditt tidigare liv och var rätt pinsam, det måste du medge.

Jag menar, knappt hade du hunnit inleda ditt drömjobb innan det läckte ut uppgifter om hur hundratals multinationella företag utnyttjat Luxemburgs generösa skatteregler, något som skett samtidigt som du var premiärminister för Luxemburg.

Men då när vi möttes för första gången strax innan jul hade stormen bedarrat. I stället var det en ganska lugn period i Europa. Jag kan tänka mig att det kändes bra för dig att åka hem till furstendömet för att fira din första jul som EU-kommissionens ordförande.

Efter att i 18 år lett ett land med färre invånare än Helsingfors satt du nu på EU:s tyngsta post. Nog för att luxemburgare också tidigare har lett EU-kommissionen men då bestod EU inte av 28 medlemsländer med totalt över 550 miljoner invånare.

Men du hann nog inte mysa alltför länge.

För år 2015 började miserabelt. Först terrorattentat i Frankrike sedan fick Grekland en bångstyrig vänsterregering och motgångarna bara fortsatte. År 2015 var ett svårt år för EU och 2016 ser ut att bli ännu svårare. Vi talar om ett EU i kris.

Men de som känner dig bra säger att du inte darrar på manschetterna – du är ju van vid kriser, Jean-Claude. Du ledde Eurogruppen genom eurokrisen och med hedern i behåll. Dessutom har du byggt upp ett kontaktnät och en sådan organisation runt dig som ska klara av också svåra utmaningar.

Men flyktingkrisen är något i hästväg, också för dig. Något som splittrar EU mer än någonsin tidigare. Vi talar om en fundamental kris. Kanske drömjobbet som du i många år strävat efter inte länge är så skoj. Till råga på allt finns det i dag länder som inte vill vara med i leken som Polen och Ungern. Och britterna – de hotar av att överge unionen.

Det är svårt för dig att förstå. Du som ju alltid talat för en ökad politisk integration.

Jag har talat med många som känner dig, Intressant nog är det få som kritiserar dig. De säger att du trots omständigheterna klarat dig bra att du är långt ifrån felfri men du lär vara en balanserad ledare. Till och med flera av dina politiska motståndare säger att du förmodligen är den bästa personen att leda kommissionen i dagens läge. Många berömmer din sociala kompetens och säger att den är avväpnade. Inte ens den samlade presskåren i Bryssel är kritisk utan snarare road av din stil som när du till exempel hälsar EU-ledare välkomna till Bryssel med att kyssa deras panna.

Men jag vet också att många av de tusentals anställda på kommissionen säger att stämningen är sämre nu än under den förra kommissionen. Orsaken är att EU ifrågasätts mer än någonsin tidigare. Kanske det därför du på sistone har verkat tröttare, mer reserverad och mindre glad. Det kan inte vara alldeles lätt att vara EU-ledare i dag. Men det är ditt eget val.

När jag ser oljemålningarna på din företrädare, du vet de som hänger i EU-kommissionens huvudbyggnad, så funderar jag hur EU ser ut den dagen ditt porträtt hängs upp där. Om du lyckats med din minst sagt utmanande målsättning att få européerna att gilla Europa igen.

Tills dess så ses vi igen. Jag i publiken – du, Jean-Claude Juncker, på scenen som EU-kommissionens ordförande.

Läs också