Hoppa till huvudinnehåll

Påven tog med sig flyktingar till Vatikanstaten

Gruppen flyktingar som fick lämna den grekiska ön Lesbos och följa med påven till Rom 16.4.2016
Gruppen flyktingar som fick lämna den grekiska ön Lesbos och följa med påven till Rom Gruppen flyktingar som fick lämna den grekiska ön Lesbos och följa med påven till Rom 16.4.2016 Bild: EPA/FILIPPO MONTEFORTE/POOL flyktingar,Lesbos,påven franciskus

Påve Franciskus besökte flyktingar på den grekiska ön Lesbos på lördagen. 12 lyckligt lottade syrier fick följa med påven på återresan till Rom. Många ser påvebesöket på Lesbos som en kritik mot flyktingavtalet mellan EU och Turkiet.

Enligt Vatikanen ska påvens besök på Lesbos inte ses som en kritik mot EU:s flyktingöverenskommelse med Turkiet, trots att många tolkar det så. Påvens presstalesman Federico Lombardi sade redan i torsdags att resans karaktär är humanitär och ekumenisk.


På flygplatsen på Lesbos välkomnades Påve Franciskus av den grekiske premiärministern Alexis Tsipras och av patriarken av Konstantinopel, Bartholomeus I, som är den östortodoxa kyrkans ledare.

Bartholomeus I, Påve Franciskus och premiärminister Alexis Tsipras på flygfältet på ön Lesbos 16.4.2016
Bartholomeus I, Påve Franciskus och premiärminister Alexis Tsipras på flygfältet på ön Lesbos 16.4.2016 Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS påven franciskus,Lesbos,Påve,Grekland,Flyktingskris

Tsipras sade sig vara stolt över det grekiska folket som välkomnat flyktingar och migranter, trots att grekerna lider under åtstramningar som de blivit påtvingade av internationella långivare.

- Jag är stolt över det här, speciellt då en del av våra partners - också i det kristna Europas namn - reser murar och stängsel för att hindra försvarslösa människor att söka ett bättre liv, sade Tsipras då han välkomnade påven. Därför ser jag ert besök som historiskt och viktigt.

En grupp flyktingar fick följa med påven på återresan

Påvens starkaste symbolhandling under besöket på Lesbos blev att en grupp flyktingar fick följa med honom på planet tillbaka till Rom.

Gruppen på tolv syriska flyktingar på Lesbos visas ombord på påvens plan för resan till Rom.
Gruppen på tolv syriska flyktingar på Lesbos visas ombord på påvens plan för resan till Rom. Gruppen på tolv syriska flyktingar på Lesbos visas ombord på påvens plan för resan till Rom. Bild: EPA/FILIPPO MONTEFORTE flyktingar,Lesbos,påven franciskus

Då påvens plan lyfte för återresan bekräftades uppgiften av Vatikanen. Tre syriska familjer, totalt tolv personer av vilka sex är barn fick stiga ombord på påvens plan då han lämnade Lesbos.

Enligt nyhetsbyrån AP är de tolv lyckligt lottade flyktingarna alla muslimer.

Grekiska medier uppger att de tre familjerna faktiskt lottades ut. De har kommit till Grekland innan flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet trädde i kraft den 20 mars och omfattas alltså inte av överenskommelsen.

Därför kommer de inte heller från det stängda flyktinglägret Moria, utan från ett annat, öppet flyktingläger på Lesbos.

Påven åt lunch med flyktingar

Under sitt besök på Lesbos besökte påven flyktinglägret Moria där över 3 000 asylsökande och migranter hålls instängda.

"Vi vill ha frihet" står det på en banderoll medan internerade i flyktinglägret i Moria på Lesbos skanderar "Frihet!"
"Vi vill ha frihet" står det på en banderoll medan internerade i flyktinglägret i Moria på Lesbos skanderar "Frihet!" "Vi vill ha frihet" står det på en banderoll medan internerade i flyktinglägret i Moria på Lesbos skanderar "Frihet!" Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Lesbos,flyktingläger,Grekland

Ursprungligen skapades lägret för att registrera de anländande.

Numera beskrivs det som ett interneringsläger för människor av vilka de flesta kommer att skickas tillbaka till Turkiet. Många hjälporganisationer har lämnat lägret i protest mot förhållandena där och i protest mot EU:s överenskommelse med Turkiet.

"Vi är yazidier vi behöver hjälp, hjälp, hjälp" står det på skylten som en liten flicka visar upp under påvens besök i Moria-lägret på Lesbos
"Vi är yazidier vi behöver hjälp, hjälp, hjälp" står det på skylten som en liten flicka visar upp under påvens besök i Moria-lägret på Lesbos. "Vi är yazidier vi behöver hjälp, hjälp, hjälp" står det på skylten som en liten flicka visar upp under påvens besök i Moria-lägret på Lesbos Bild: EPA/FILIPPO MONTEFORTE flyktingar,Lesbos,påven franciskus

Många av de människor som Påve Franciskus mötte i lägret grät och vädjade om hjälp.

Påven höll ett tal där han än en gång vädjade till europeiska ledare om att bemöta flyktingkrisen på ett sätt som är värdigt "vår gemensamma mänsklighet".

Till migranterna och flyktingarna i lägret sade han att de inte är ensamma och att de inte ska tappa hoppet.

Påven, patriark Bartholomeus och Greklands ärkebiskop Hieronymos åt också en enkel lunch tillsammans med en handfull av lägrets invånare.

Avslutningsvis bad påven tillsammans med patriarken och ärkebiskopen i hamnen i Mytilene på Lesbos och så kastade de blomkransar i havet för att hedra minnet av alla de migranter och flyktingar som drunknat i Medelhavet.

Påve Franciskus och Patriark Bartholomeus I (båda till höger) kastar blomkransar i havet i Mytiliene-hamnen
Påve Franciskus och Patriark Bartholomeus I (båda till höger) kastar blomkransar i havet i Mytiliene-hamnen Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS Påve,flyktingkrisen,Lesbos,flyktingar