Hoppa till huvudinnehåll

Barnen kom i kläm i de vuxnas experiment

Christianias barn
Mamma Mette och pappa Danny med Sofie på armen i Christiania. Christianias barn Bild: DR christianias barn,Yle Fem,dokumentärprogram

I Köpenhamn ligger fristaden Christiania, som varje år besöks av en halv miljon turister från hela världen. Både danskar och turister ser Christiania som en symbol för Danmarks tolerans och godkännande av annorlunda och kreativa livsstilar.

Det turisterna inte ser är de tabun och hemska historier som christianiterna i alla år lyckats dölja för omvärlden.

När Christiania invigdes 1971 fanns stora idéer och drömmar om en verklig gemenskap. Det unga blomsterfolket som flyttade in trodde fullt och fast på att man här kunde skapa ett gott liv baserat på frihet, fantasi och gemenskap. För alla. Också för barn.

De vuxna trodde att deras barn hade 100 föräldrar. Många barn upplevde att de inte hade föräldrar alls.

För första gången berättar också hippiernas barn sin version. Den är inte lika idyllisk. Men det är svårt för dem. Det känns som ett svek att berätta. Alla, också hippiernas barn, har ställt upp på att stå bakom idealen.

I programmet berättar barn för första gången hur verkligheten kändes för dem. När mamma eller pappa var höga från klockan 10 på morgonen, när det inte fanns någon mat i kylskåpet, när man ensam gick runt i mörkret bland stora hundar och yrande människor för att försöka hitta sin mamma eller pappa.

För många av barnen var det ett liv med missbruk, gränslöshet, svek och en känsla av att ha blivit övergiven. I programmet försöker de också konfrontera sina föräldrar med sina egna upplevelser.

Orginaltitel: Christianias børn - skyggesiden af eventyret
Yle Fem söndag 17.4.2016 kl. 20.00
30 dagar på Arenan

Produktion: DR, Nordvision

Nyligen publicerat - Yle Fem