Hoppa till huvudinnehåll

Gå till sexualterapeuten i tid

Sexualterapeuten kan hjälpa med allt från problem i parförhållandet till sextankar du inte vill ha.

Par söker sig ofta till sexualterapin för sent.

- Ofta när par går på parterapi eller sexualterapi så har de redan flere år av problem bakom sig. Då har det redan hunnit bildas en massa andra saker kring det där grundproblemet, säger sexualterapeut Anna Kolster.

En av orsakerna till att man inte söker hjälp i tid för saker som sedan växer sig oproportionerligt stora är att det fortfarande finns en del missuppfattningar om vad som händer hos en sexualterapeut.

- Många kanske tror att man måste klä av sig då man kommer hit, men så är inte fallet, säger sexualterapeut Anna Kolster. De som söker sig till sexualterapin kan vara allt från par som bråkat i flere år till personer som upplever att de har sexuella begär som de själva inte vill ha.

Det vi gör är att vi pratar om vad som känns jobbigt, varför det känns så och vad man skulle vilja ändra på. Ibland kommer personerna som går i terapi fram till att det dom själva känt att har varit fel i själva verket är helt okej.

- Jag vill visa att så länge som man inte gör sig själv eller någon annan illa så finns det ett väldigt brett spektrum för hur man kan leva och uttrycka sin sexualitet.

Besiktning av förhållandet

Ett alternativ som dök upp under diskussionen var att man kunde årsgranska förhållandet. Dvs utan att några stora problem dykt upp så går man och pratar med en terapeut tillsammans för att försöka undvika att problemen ens uppstår.

- Det låter som en briljant idé, säger Raffe Lostedt från Sex & Sånts panel.

- I längre relationer drunknar ofta det där förhållandet i vardagen, säger Anna Kolster. Man har helt enkelt inte tid att prata igenom de där sakerna som berör förhållandet på djupet. Då kan det vara bra att tillsammans gå och prata med någon för att se till att alla parter i förhållandet är på väg åt samma håll.

Skulle du kunna tänka dig att gå på ”årsgranskning” för att hålla förhållandet på rätt spår? Kommentera gärna.

Vill du se hela avsnittet om sexualterapi där Sex & Sånts Dan Granqvist besöker Anna Kolster på hennes mottagning så kan du se det här nedanför.