Hoppa till huvudinnehåll

Kina världsmästare i fotboll 2026?

Paul Pogba firar mål.
Paul Pogba kommer att spela en stor roll i kommande EM på sommaren. Paul Pogba firar mål. Bild: Andrea Di Marco / EPA / All Over Press paul pogba

Kinas ambitiösa planer, Spaniens och Brasiliens stora förändringar, samt Frankrikes och Belgiens ljusa framtid. Yle Nyhetsskolans Oskar Hiismäki och Aksel Pohto analyserar hur fotbollsvärlden kommer att se ut framöver.

Fotbollsvärlden förändras hela tiden. Vissa länder går framåt med snabba tag. Andra måste ersätta äldre spelare som slutar och en del länder börjar satsa på fotbollen först nu.

Vilka är de största förändringarna i fotbollsvärlden för tillfället?

Det finns knappast någon fotbollsintresserad som har missat de kinesiska fotbollslagens enorma satsningar.

Fotbollsspelandet i Kina har ökat radikalt under de senaste åren. President Xi Jinping har en dröm av att göra Kina till en stormakt i världsfotboll och en vacker dag också vinna VM. I mars var bland annat Färöarna högre rankat än Kina, så tillsvidare är nog drömmen långt borta.

Kina har redan börjat satsa massor på sina fotbollsakademier. De har börjat locka kända spelare till den kinesiska superligan med enorma löner. Det finns knappast någon fotbollsintresserad som har missat de kinesiska fotbollslagens enorma satsningar.

Under vintern spenderade lagen i den kinesiska superligan sammanlagt närmare 340 miljoner euro på nya spelare. Bland dessa fanns världsstjärnor för att öka intresset för fotboll i Kina. Bara de tre dyraste affärerna kostade tillsammans 123 miljoner euro.

Kinesiska lag kommer naturligtvis inte delta i Champions League, vilket är lite synd.

Vi har märkt att man speciellt på sociala medier reagerade negativt på detta. Många tycker inte om att bra spelare från europeiska ligor flyttar till Kina. Andra anser att det är positivt att det bildas en ny bra liga. Kinesiska lag kommer naturligtvis inte delta i Champions League, vilket är lite synd.

I en intervju för Kinas regerings officiella nyhetsbyrå Xinhua sade svensken Sven-Göran Eriksson, som tränar Shanghai SIPG FC i den kinesiska superligan, att Kina kan vinna VM-guld redan inom tio år.

Tanken att Kina inom en så kort tid skulle vara en stormakt i fotboll låter för tillfället inte trovärdig. Vi anser att tiden inte på något sätt kommer att räcka, men att det mycket väl skulle vara möjligt senare i framtiden.

Nya generationer växer fram i Brasilien och Spanien

Exempel på stora länder där herrlandslagen genomgår en stor förändring är Brasilien och Spanien. Stora generationsskiften pågår. Gamla stjärnspelare lämnar landslaget och unga nya spelare måste komma in istället.

I Brasilien har generationsskiftet pågått i flera år redan medan Spaniens lag är i ett tidigare skede av processen. För dessa två länder verkar det inte vara en omöjlig uppgift att hitta unga spelare med potential att ersätta de stora stjärnorna.

Under de senaste fem åren har spelare som Lúcio, Ronaldo, Ronaldinho, Carles Puyol, David Villa och Xavi avslutat sina landslagskarriärer. Det har diskuterats mycket om hur Vicente del Bosques lag kommer se ut i sommarens EM-turnering. Ska han välja äldre erfarna spelare, eller borde han ge fler unga spelare chansen?

Nya generationen håller på att slå igenom i Europas toppligor men alla spelare har inte ännu uppnått sin fulla potential, vilket vi anser är en orsak till att Spanien inte klarade sig så bra i VM 2014 i Brasilien.

Spelare som Neymar har redan blivit världskända, medan andra inte ännu har slagit sig igenom. Unga spelare från Spanien och Brasilien som med stor sannolikhet kommer att ha en framgångsrik karriär framför sig är till exempel Marquinhos (Paris SG), Felipe Anderson (Lazio), Rafinha Alcantâra och Sergi Roberto (FC Barcelona), José Luis Gayà och Paco Alcácer (Valencia CF).

Frankrike är ett exempel på ett landslag där generationsskiftet inte syns lika tydligt. Unga spelare som Paul Pogba (Juventus), Kurt Zouma (Chelsea) och Anthony Martial (Manchester United) har redan mycket viktiga roller i sina klubbar och kommer alla att höra till Frankrikes viktigaste spelare i framtiden. Pogba kommer även att spela en stor roll i hemma-EM, där Frankrike kommer vara en av de stora favoriterna trots att Benzema inte deltar.

Nu låter tanken om en belgisk medalj inte längre omöjlig.

I Belgien har den nya generationen totalt förändrat hela landslaget. Landet har aldrig vunnit en medalj i stora mästerskap men nu spelar många belgiska spelare i stora klubbar runt omkring i Europa, speciellt i England.

I Premier League återfinns 14 spelare som med stor sannolikhet kommer att bli valda till EM. Nu låter tanken om en belgisk medalj inte längre omöjlig.

Vi vet redan att de kommer ha en svår grupp i EM, med Italien, Sverige och Irland. Förväntningarna på Belgien är stora men vi tror inte att de ännu är tillräckligt erfarna för att ta hem guldet. Det skulle ändå förvåna om de inte klarar sig bra. Belgien är bara ett av många exempel på lag som är i ett utvecklingsskede.

Det är svårt att förutspå vilka lag som kommer att klara sig bättre eller sämre i framtiden. I Spaniens situation kommer den nya generationens utveckling bestämma åt vilket håll landslaget förändras. EM-turneringen kommer vara den första stora turneringen för flera unga spelare.

Herrarnas fotbolls-EM i Frankrike inleds den 10 juni och visas i sin helhet med svenskt referat på Yles kanaler.

Oskar Hiismäki och Aksel Pohto, Mattlidens gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Nyhetsskolan

 • Nyhetsquiz: Presidentvalskampanj, corona och koma

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Yle Nyhetsskolan: Barn behöver få prata om skilsmässa

  Det här är en artikel om skilsmässa ur barnens synvinkel

  Vi är elever som just har gått ut åttan i Winellska skolan i Kyrkslätt och vi har skrivit den här artikeln både till föräldrar och barn som har genomgått skilsmässa och till föräldrar som funderar på att skilja sig. En skilsmässa är ofta tragisk för alla i familjen och därför är det bra att söka hjälp och prata med någon expert.

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Yle Nyhetsskolan: Nätmobbning är ett allt större problem och kan få allvarliga konsekvenser

  Att utsättas för nätmobbning kan leda till depression.

  Nätmobbning har varit ett problem redan en längre tid. Mobbningen påverkar många människor och problemet blir bara värre. Vi som har skrivit artikeln heter Neea Asumaniemi och Laura Fagerström och vi har undersökt fenomenet nätmobbning bland ungdomar och intervjuat psykologen Jenny Selenius om hur nätmobbning påverkar unga.

 • Yle Nyhetsskolan: Alla unga skulle må bra av att ha en hobby - men alla har inte råd med det

  Det behövs fler kostnadsfria hobbyer för ungdomar.

  Har du någonsin tänkt på varför vissa ungdomar inte tränar? Beror det på deras inställning eller finns det andra orsaker? Föreställ dig att du inte har möjlighet till en hobby för att du inte har råd med det. Åttondeklassister i Winellska högstadieskolan i Kyrkslätt har undersökt hobbyläget för ungdomar i sin egen region.

 • Yle Nyhetsskolan: Varje år är det allt yngre personer som använder rusmedel, polisen får anmälningar om 11-12 åringar som använder droger

  Droger påverkar negativt på ungas vardag

  Åttondeklassister i Winellska skolan har undersökt rusmedelansväningen i Kyrkslätt med omnejd: Allt yngre barn använder rusmedel. En del kommer till skolan med en fimp i handen eller snus under läppen. Gatorna är fulla med gamla tobaksfimpar, använda sprutor och ölburkar. För att förebygga rusmedelsanvändning behövs samarbete mellan unga, deras föräldrar, olika myndigheter och socialarbetare.

 • Yle Nyhetsskolan: Trots att konsumtionen av havremjölk ökar är komjölken fortfarande populärast bland familjerna i Kyrkslätt

  Vi funderar på om havremjölk är bättre för miljön än komjölk

  Allt fler vill stoppa klimatförändringen genom att äta mindre kött eller byta ut köttet till veganska köttersättare. Allt fler har också börjat dricka havremjölk istället för komjölk. Vi som har skrivit den här artikeln heter Lucas Riihinen och Axel Köhler och vi önskar att fler skulle övergå till havremjölk med tanke på miljön, men när vi undersökte om familjerna i vår näromgivning har ersatt komjölken med havremjölk, visade det sig att komjölken fortfarande är populär.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.