Hoppa till huvudinnehåll

Styrelsen vill förbjuda min kompost!

Duplofigurer
Duplofigurer Bild: Eva Frantz grannar,Grannsämja

Dags för ett nytt fall för Grannakuten. Frågeställaren har en stor och vacker trädgård, och misstänker att avundsjuka grannar försöker krångla till saker för henne.

Hej Grannakuten!

Skaffade för ca fem år sedan en s.k. kompostor, dvs ett helt slutet komposteringkärl med endast ventilationshål.

Den har stått på min radhusbakgård sedan dess, tills jag häromdagen fick ett meddelande från disponenten om att kompostorn bör tas bort, eftersom husbolagets styrelse bestämt så. Till saken hör att i vårt stora bolag finns det alltid sådana som är avundsjuka på att just min huslänga har en stor bakgård, vars gränser fastställdes då huset byggdes år 1975. Den stora gården var en orsak till att vi ursprungligen köpte aktierna.

Jag har en blomstrande trädgård som folk nog berömmer, men sedan är de snabba med att klaga på att fåglarna stör eller att det faller prydnadsäpplen på asfalten, som barnen plockar upp och kastar på husväggarna (tydligen också mitt fel!).

Mitt komposteringskärl är klanderfritt, vilket man inte kan säga om bolagets allmänna avfallsutrymme, som folk ofta behandlar lite hur som helst.

Min fråga är om bolaget har rätt att plötsligt kräva att mitt slutna, hygieniska kärl avlägsnas?

Jurist Marina Furuhjelm svarar:

Det som inte framgår här är vem som besitter bakgården. Juridiskt sett är det oftast bolaget som besitter alla utrymmen då det gäller bostadsaktiebolag. Det vill säga, vanligtvis äger bolaget bygganden och antingen äger eller hyr tomten.

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet
Marina Furuhjelm Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet Bild: YLE / Peter Fahllund jurist på disponentförbundet

Hur det ligger till med den här saken framgår av bolagsordningen, så här skulle alltså gälla att ta en titt på den för att se om frågeställaren verkligen har t.ex tre rum och kök och ett gårdsutrymme.

Om det visar sig att frågeställaren har besittningsrätt till gården ger det henne rätt att använda gården, till och med göra ändringarbeten. Så länge hon anmäler om saken på förhand får hon också skaffa exempelvis kompost, hundkoja eller fast grill. Bolaget kan inte motsätta sig det här, såvida man inte kan påvisa att förfarandet skulle orsaka en skada av något slag för grannarna eller byggnaden.

Men om frågeställaren inte har besittningsrätt har hon egentligen inte rätt att göra någonting på sin gård utan bolagets tillstånd. I så fall har bolaget rätt att säga att ingen enskild auktionär får ha en egen kompost och att all sortering ska ske i de gemensamma avfallsutrymmena.

Det att gårdens gränser fastslogs redan 1975 säger tyvärr ingenting, förut såldes lägenheter ofta på lite felaktiga grunder. Man kanske sade att den stora gården ingick i köpet men slarvade med att kolla upp besittningsrätten.

Har du en jobbig granne?

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.