Hoppa till huvudinnehåll

WWF: Finländarna konsumerar för mycket från och med nu

Tvijälp i Esbo
Tvijälp i Esbo tvijälp

Enligt WWF Finland har finländarna redan nu förbrukat sin andel av jordens resurser för hela det här året. Enligt WWF skulle bland annat en minskning av köttkonsumtionen spara på jordens resurser.

Från och med söndag överskrider finländarnas konsumtion jordens beräknade förmåga att producera förnybara naturtillgångar och hantera utsläpp av växthusgaser under 2016, framhåller Världsnaturfonden WWF:s finländska avdelning.

När man ser till hela jordens befolkning inträffar motsvarande dag i augusti. Tidpunkten har tidigarelagts år för år i takt med att världens samlade konsumtion av naturtillgångar har ökat.

Inte omöjligt att vända trenden

Att Finland redan i april har använt slut på sina naturresurser kan låta hopplöst och deprimerande, medger WWF:s generalsekreterare Liisa Rohweder.

Men loppet är verkligen inte kört, enligt henne.

- Först och främst är det inte omöjligt. Inte heller i politiken. Det gäller bara om att man vill och också att man tittar lite på längre sikt. I politiken lever man i fyra års perioder och i industrin i kvartal. Men man borde förstå att vårt ekonomiska välstånd är beroende av naturen, säger Rohweder.

Generalsekreterare Liisa Rohweder från WWF Finland.
Generalsekreterare Liisa Rohweder på Finlands WWF säger att man måste ta tag i överkonsumtionen. Generalsekreterare Liisa Rohweder från WWF Finland. Bild: Yle/ Frida Lönnroos wwf

Det som vanliga finländare kan göra för att minska det så kallade ekologiska fotavtrycket är enligt Liisa Rohweder att minska köttets andel i kosten, att minimera matsvinnet och att gynna produkter som beviljats miljöcertifikat.

Vi slänger bort 1 miljon kilogram mat per dag i Finland.

Ekologisk skuld

WWF Finlands generalsekreterare Liisa Rohweder säger att man inom den offentliga ekonomin strävar efter att sluta leva på skuld, men att den ekologiska skulden samtidigt tillåts bli ohållbart stor.

Det är tankesmedjan Global Footprint Network som varje år varje år slår fast datum för när konsumtionen överskrider jordens årsproduktion av ekologiska resurser.

Tankesmedjan verksamhetsledare Mathis Wackernagel säger att det är som om vi skulle leva på kreditkort i vetskap om att vi aldrig kommer att kunna betala kreditkortsräkningen.

- Kortet fungerar, men vi hoppas att bankdirektören aldrig kommer att ta kontakt, säger Wackernagel.