Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: EU måste hjälpa flyktingarna i Grekland

Två pojkar sitter vid havet utanför ett flyktingläger i Grekland.
Två pojkar sitter vid havet utanför ett flyktingläger i Grekland. Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI Grekland,flyktingar,asylsökande (process),migranter,migration

Läget i flyktinglägren i Grekland är katastrofalt, visar en färsk rapport av människorättsorganisationen Amnesty International.

Organisationen vädjar nu till Grekland och EU för att se till att de tiotusentals flyktingar som sitter fast i odrägliga förhållanden i Grekland antingen får komma vidare på sin väg till andra länder i Europa eller får humanare förhållanden i lägren.

EU-länderna måste bära sitt ansvar i frågan och får inte glömma bort flyktingarna i Grekland, vädjar Amnesty International i en rapport som offentliggjorts i dag.

I de 31 EU-stödda flyktinglägren i Grekland bor 46 000 personer trots att lägren egentligen bara har rum för 33 000. Förhållandena på lägren är på inga vis lämpade för att folk ska bo där någon längre tid, uppger Amnesty.

- Grekland har inte nog med kapacitet att ta hand om flyktingarna. I många läger är förhållandena hemska, säger Aishi Zidan som är informatör på Amnesty i Finland.

- Förhållandena är inte bra, vi sover på marken. Våra täcken är genomblöta och vi har inga toaletter. Därför blir folk sjuka, berättade en kvinna som var gravid i nionde månaden och bodde i ett tillfälligt flyktingläger i Idomeni för Amnesty när de intervjuade flyktingar i lägren i månadsskiftet februari-mars, enligt rapporten.

Fötter i lervällingen i Idomeni i Grekland.
Fötter i lervällingen i Idomeni i Grekland. Bild: EPA/ NAKE BATEV Grekland,flyktingläger

De flesta av de som sitter fast i lägren vill komma vidare till andra länder i Europa men ingen av dem vet vad som kommer att hända med dem.

- Det visade sig när Amnesty intervjuade flyktingar i lägren att många där inte ens vet vilka rättigheter de har, säger Aishi Zidan på Amnesty.

Kvinnor och barn

- Varför låter de oss inte fara? Vill de att vi ska dö här, undrade ett 70-årigt par från Aleppo i Syrien när Amnesty intervjuade dem.

En stor del av flyktingarna i lägren är kvinnor och barn. En del av kvinnorna uppgav i intervjuerna med Amnesty att de är rädda och oroar sig för att bli utnyttjade. Många av barnen som Amnesty träffade hade tvingats vänta i 15 dagar på polisstationer innan myndigheterna hittade lämpliga inkvarteringar åt dem.

Migranter nära flyktinglägret i Idomeni i Grekland.
Flyktingar nära flyktingläger i Idomeni, Grekland. Migranter nära flyktinglägret i Idomeni i Grekland. Bild: EPA/VALDRIN XHEMAJ asylsökande (process),migranter,Grekland,idomeni

Avtal med Turkiet och stängda gränser

Det grekiska asylsystemet hade stora luckor också tidigare, uppger Amnesty. Bland annat har myndigheterna inte tillräckligt med resurser för att registrera alla asylsökande.

Orsaken till att så otroligt många fastnat i landet nu är dels det kritiserade flyktingavtalet mellan Turkiet och EU och dels den stängda gränsen mot Makedonien. Inga flyktingar har kunnat ta sig från Grekland in i Makedonien sedan den 8 mars.

Amnesty kritiserar EU för att avtalet om en omplacering av flyktingar inom EU inte verkställts enligt planen. Det här har förvärrat den humanitära krisen i Grekland.

Grekland skickar tillbaka illegala flyktingar till Turkiet från ön Lesbos.
Flyktingar transporteras till Turkiet. Grekland skickar tillbaka illegala flyktingar till Turkiet från ön Lesbos. Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Grekland,flyktingar,asylsökande (process),Turkiet,båtar,fartyg,Lesbos

I september 2015 sades det att 66 400 flyktingar ska omplaceras från Grekland till något annat EU-land, men tills vidare har bara 615 personer omplacerats, visar de uppgifter som EU-kommissionen offentliggjorde den 12 april.

EU-länderna måste nu bära sitt ansvar genom att ta emot asylsökande från Grekland via den redan avtalade omplaceringsmekanismen, vädjar Amnesty.

- Det här är inte som en naturkatastrof som vi inte kan förhindra. Vi kan erbjuda trygghet åt de här människorna och det är det vi nu borde göra, säger Aishi Zidan på Amnesty i Finland.

Läs också