Hoppa till huvudinnehåll

CHK:s Penttilä ser stora möjligheter i Berners trafiklösningar

Den nya Forsby-Kotka motorvägen.
Den nya Forsby-Kotka motorvägen. Bild: Yle/Fredrika Sundén forsby-kotka

Centralhandelskammaren välkomnar kommunikationsminister Anne Berner förslag om en bolagisering av de trafikleder som är i statens ägo.

Verkställande direktör Risto E.J. Penttilä säger att en uppluckrad reglering av trafikbranschen gör det möjligt för fler företag att komma in på marknaden. Till det bidrar också de nya digitala lösningarna, säger han.

Penttilä jämför trafikbranschen med telebranschen på 90-talet. Då telekommunikationerna slapp reglering växte nya verksamhetsmodeller fram i Finland och Europa, och därmed tillväxt och framgångsrika företag.

Om Berners förslag förverkligas på rätt sätt ges kunderna möjlighet att välja precis de alternativ som passar bäst, påpekar Penttilä.

Taxiföretagen har däremot redan hunnit uttala sig kritiskt om Berners förslag. Om taxitrafiken delvis avregleras kan det leda till att taxibilarna försvinner från glesbygden - det säger Harri J. Holttinen, verksamhetsledare för en branschförening i Mellersta Finland.

Berners förslag går ut på att det fortsättningsvis krävs licens för taxitrafik, men att lovet ges till taxiföretag och inte till de enskilda chaufförerna. Företagen ska också få slå fast taxorna själv.

Läs också