Hoppa till huvudinnehåll

Isac Elliot om hundbajs, stress och att skriva egna låtar

Isac Elliot
Isac uppträdde på Svenska Talande Klubben år 2015. Isac Elliot Bild: Yle / Camilla Fagerholm stkekenäs

Goda nyheter för ellioteers - Ikke släpper ny skiva inom kort! Dessutom får du svar på två brinnande frågor: Hur är det att skriva sina egna låtar och plockar Ikke upp sina hundars bajs?

Det har gått omkring två år sen Ikke släppte sitt senaste album, men nu har vi goda nyheter för alla otåliga ellioteers - väntan är nästan över. I en intervju med X3M:s eftermiddagsprogram Stiftelsen berättade Ikke att han ska släppa en splitterny skiva till sommaren. Wohoo! Ikkes nya singel Worth something ger en försmak av vad som är på kommande och är dessutom den första låten han själv varit med om att skriva. Vi har lite mindre goda nyheter för alla aktiva joggare och promenadentusiaster.

Det är nog helt sant att hela dagen går snett om man stiger i hundbajs.

Vi gick rakt på sak då vi lärde oss att Ikke har tre hundar, en golden retriever som heter Rune och två mindre hundar som heter Fifty och Lasse.

Brukar du plocka upp hundbajs eller är det pinsamt?

- För att vara ärlig så frågar ju mamma och pappa ”har du med kakipåsar?” och så svarar jag ”jo, jo, jo”, men inte brukar jag orka plocka upp det. Jag låter nog någon stiga i det, whatever.

- Om det är en trottoar så brukar jag ta upp det, men oftast går jag med hundarna i skogen och där orkar jag inte. Men det är nog helt sant att hela dagen går snett om man stiger i hundbajs, medger Ikke.

Tack och lov är det bara två av hundarna Ikke borde plocka efter.

- Det är skönt med en av våra hundar som äter sitt bajs.

Mindre skönt är det då samma hund kommer och hoppar upp i Ikkes famn samma kväll och börjar slicka hans ansikte.

Nåja, vi försöker se det positiva. Bajs ger ju näring åt skogen så man kunde ju nästan säga att Ikke indirekt motverkar växthuseffekten. Nästan.

Vågar skriva egna låtar

På mitt kommande album finns det jättemånga låtar skrivna av mig.

Singeln Worth something är den första låten Ikke varit med om att skriva, trots att idéerna alltid funnits där.

Varför har du inte skrivit egna låtar förut?

- Den (Worth something) var skriven för ett och ett halvt år sen - den är jättegammal. Allting var så nytt för mig. När jag gick in i studion med proffs vågade jag inte. Jag var så ung och helt ny med allting så jag vågade inte uttrycka mina åsikter ifall de skulle tycka att jag var pinsam, berättar Ikke.

Men nu vågar du?

- Jo, det var de som fick mig att göra det och jag gav mitt allt. På mitt kommande album finns det jättemånga låtar skrivna av mig.

Vad är det bästa med att skriva själv eller vara med om att skriva?

- Just att vara med - det är helt perfekt att få vara med eftersom man har proffslåtskrivare och producent som kan förverkliga dina idéer och göra dem ännu bättre. Du har en idé som du slänger ut, de lyssnar på den och så kanske har de något de vill ändra på - slutresultatet blir jättecoolt.

Jag diggar lite stress.

En av orsakerna till att vi inte hört från Ikke på ett tag är att han haft fullt upp under den senaste tiden, allt från låtskrivande på hemmafronten till lite kryptiska och tidskrävande projekt i USA.

- Vi har haft ganska mycket på gång i USA. Vi har varit tvungna att vara där och har därför inte hunnit göra så mycket för skivan. Albumet skulle redan ha kommit ut om det inte hade varit så mycket andra olika grejer.

Är det för brådis?

- Nej, absolut inte. Jag tycker att det är kiva. Jag tycker om en livsstil där man aldrig har tråkigt. Jag diggar lite stress, berättar Ikke.

Förra veckan uppträdde Ikke i Helsingfors, för första gången på länge. Trots den två år långa pausen sen hans senaste skiva har Ikkes fans helt tydligt inte lämnat honom.

- Jag hade inga förväntningar. Mina fans är lojala, men inte visste jag att det skulle vara så där - lokalen var helt smockfull. Man kan kolla en video därifrån på min Instagram - det var crazy. Jag är så positivt överraskad över att jag ännu har så många fans.

Och ännu fler fans kommer Ikke säkerligen att förvärva med den nya singeln och det kommande albumet, det tvivlar vi inte på.

Kommer du att uppträda i Finland i sommar?

- Antagligen jo. Vi försöker få ut albumet till sommaren och det är ganska stora grejer också i USA som kommer att offentliggöras snart.

- Till alla fans: Det kommer nog ett album! Det har varit väldigt busy, men nog ses vi säkert någonstans under sommaren.

Här kan du höra Ikkes nya singel Worth something.

Här kan du se en video där Stiftelsens Milli Hellström tävlar mot Isac i tävlingen ”Tre saker på fem sekunder”.