Hoppa till huvudinnehåll

Mikko Koskue: ”Dickens anfallsspel är relativt simpelt”

Pressträff inför semifinalerna, 18.4.2016
Dicken och HC West förväntas bjuda på en jämn matchserie igen. Pressträff inför semifinalerna, 18.4.2016 Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,mikko koskue,Hc west,Dicken,Björn Monnberg

Då Dicken slutade tvåa i handbollsligans grundserie och HC West trea blir det även i år ett kärt återseende mellan lagen i semifinal. Med tanke på tidigare resultat kommer hemmaplansfördelen att spela en större roll än vad lagens tränare vill medge.

På handbollsförbundets pressträff inför semifinalerna ställde Yle Sporten sju frågor åt båda lagens tränare.

1. Vad väcker er semifinalmotståndare för tankar hos er?

Björn Monnberg, tränare för Dicken

Vi får ju inte välja vår motståndare så West passar oss riktigt bra. Det kommer garanterat att bli jämna matcher.

Mikko Koskue, tränare för HC West

Dicken passar oss riktigt bra. Trots att de varit steget före under de senaste säsongerna så finns inget ”Dickenspöke” i våra huvuden. Jag tror att mina spelare litar på sig själva lika mycket som jag litar på dem.

2. Vad talar för att ditt lag ska ta sig till final?

BM: Att vi kommer upp till vår egen nivå. Det kommer som vanligt att vara små marginaler som avgör. Därför måste vi kunna hålla huvudet kallt.

MK: Att vi har analyserat deras spel noggrant. Det är klart att de har sina styrkor, men deras anfallsspel är ganska simpelt. Jag tror inte vi kommer att se några stora taktiska ändringar hos någondera av lagen, men jag kan ju alltid ha fel på den punkten.

3. Hur trivs ni er motståndares hemmahall?

BM: Den passar oss bra. Alla har varit där så många gånger att vi är bekväma att spela där.

MK: För mig var Britashallen i min ungdom som ett andra vardagsrum då jag spelade i Kiffen. Båda lagen kommer säkert att ha ungefär lika mycket supportrar på plats. Jag tror det är den mentala sidan och dagsformen som avgör, inte var matcherna spelas.

4. Vem i ditt lag kunde vara en joker som stiger fram och avgör bakom de mer givna namnen?

BM: Det är så små kretsar att knappast stiger det fram några stora överraskningsnamn. Jag räknar med samtliga av mina spelare. Vi har i år visat upp en större bredd än under tidigare säsonger.

MK: Vi har en jämn trupp så jag kunde nämna flera namn. I början av säsongen var båda våra spelfördelare Sami Silfver och Anders Genberg skadade. Även då Richard Sundberg varit skadad har vi visat upp ett moget spel, svårt att lyfta fram någon.

5. Vem i motståndarlaget måste ni hålla ett extra öga på?

BM: De har skottvilliga spelare till både vänster och höger. Vi måste ha koll på Richard Sundberg och Steen Toomla samt deras kontringar.

MK: Benny Broman är hjärnan, hjärtat och själen i deras anfallsspel. Men sen får vi inte glömma skyttarna Christoffer Modig och Max Granlund som gett Dicken en helt ny dimension i sitt spel. Tidigare ville de helst avgöra från sju meter men nu kan de kruta in mål från tio meter.

6. Hur ser hälsoläget ut inom ert lag?

BM: Förutom att lagkaptenen Joacim Broman och Mikael Usvalahti missar resten av säsongen så ser det riktigt ljust ut.

MK: Richard Sunberg har inte spelat på närmare två månader på grund av en baklårsskada. Hans medverkan är ett stort frågetecken. Annars ser läget bra ut med tanke på i vilket skede av säsongen vi befinner oss.

7. Vem tar hem FM-guldet i ishockey, HIFK eller Tappara?

BM:
Då jag är från det här hållet av landet säger jag HIFK.

MK: Efter att ha bott 20 år i Tyskland och mest följt med fotboll så har jag lite dålig koll på den finska ishockey, men jag tror mästerskapet kommer till huvudstaden.

Den första matchen mellan lagen spelas på onsdag i Helsingfors med start klockan 19.15. Tre segrar krävs för avancemang.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport