Hoppa till huvudinnehåll

Nu kostar det att ha roddbåten på stranden i Hangö

Båtar på land
Nu kostar det att ha båten på en av Hangös många och långa stränder. Båtar på land Bild: YLE/ Sandra Snellman aktersnurror

Frågan om det ska kosta något att förvara sin båt på en av Hangös många stränder har varit en svår nöt för politikerna att knäcka. Stadsstyrelsen beslutade ändå på måndagen (18.4) att det nu ska kosta 30 euro per år att förvara sin båt på stranden.

Det hela fick sin början i en motion till fullmäktige om att börja ta betalt för småbåtar som förvaras på Hangös stränder.

Tekniska och miljöverket behöver mera hyresinkomster och avgiften för båtarna kunde vara en delfaktor.

På sitt möte i mars kunde tekniska nämnden ändå inte komma överens om någon avgift för de omkring 800 småbåtar som förvaras på någon av stadens många stränder så ärendet förföll.

Stadsstyrelsen tog över ärendet

Stadsstyrelsens ordförande, Jouko Kavander (SDP), valde ändå att ta över ärendet och föra det till styrelsen.

Enligt stadsdirektör Denis Strandell var tekniska nämndens beslut nämligen olagligt eftersom fullmäktige hade godkänt avgifterna i samband med behandlingen av motionen. Därför måste avgifterna införas.

Styrelsen beslutade därför att jordbyggnadschef Jukka Takala nu får ta till de åtgärder som krävs för att staden under maj ska kunna ta i bruk avgiften på 30 euro.

SFP:s Stig Sundberg hade hoppats att de som har en fiskebod skulle ha sluppit avgiften, men det tyckte inte resten av styrelsen.

Den som har en båtplats på stranden ska hålla den städad. Båtarna får en metallskylt som används för identifiering så staden vet vem som har betalat och vem som har låtit bli att betala.

Staden kan avlägsna båtar som inte har betalat sin avgift på 30 euro per år.

Läs mera:

Politiker tvekar om båtavgift i Hangö

Båtar som förvaras på stränder i Hangö är en svår fråga. Tekniska nämnden kunde inte fatta beslut om avgifter för båtarna på sitt möte på onsdagen (16.3).

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland