Hoppa till huvudinnehåll

Nu skall odlad fisk må bättre

fisk
Arkivbild. fisk Bild: Yle/Mikael Kokkola sik

Fisk finns inte i utbildningen hur djur skall behandlas vid slakt. Men nu skall ett unikt projekt i åländska fiskodlingar råda bot på det.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala som i samarbete med Husö Biologiska station på Åland skall undersöka hur fisken mår, från livet i odlingskasse till filé på slaktbänken. Undersökningen görs i samarbete med Ålands fiskodlarförening och projektledare är Albin Gräns vid lantbruksuniversitetet.

Bättre hantering

- Vi hoppas få fram data som gör att hanteringen av fisken kan göras bättre i framtiden. Fisk som behandlas bra smakar också bättre, säger han.

I Sverige finns det en avgiftsfri webbaserad utbildning för de som sysslar med slakt av djur, men hittills har hanteringen av fisk saknats.

Det som gör undersökningen i de åländska fiskodlingarna unik är att man använder ny teknologi. En sändare opereras in i fisken. Den mäter fiskens puls, blodflöden till delar av fisken som är känsliga för stress, vattentemperatur med mera.

- Vi hoppas följa dem hela vägen och jämföra olika odlingar som har lite olika metoder och upplägg på sin hantering av fisken, säger Albin Gräns.

Flerårsprojekt

I september inleds projektet på Åland. Det beräknas ta flera år.

- Om det visar sig att hanteringen är väldigt stressande för djuren så hoppas vi få en indikation på hur länge man måste vänta mellan olika moment i hanteringen för att de skall må så bra som möjligt.

Text: Ulf Weman, Ålands Radio och Tv