Hoppa till huvudinnehåll

Ny flyktingskatastrof på Medelhavet befaras

Flyktingar som räddas och förs till Lampedusa.
Flyktingar som räddas och förs till Lampedusa. Flyktingar som räddas och förs till Lampedusa. Bild: EPA/ONG SOS MEDITERRANEE Lampedusa,flyktingar,migranter,båtar,fartyg

En ny sjökatastrof med afrikanska migranter kan ha inträffat på Medelhavet. Italienska medier uppger att mer än 400 människor saknas efter att fyra gummibåtar med migranter sjunkit på väg från Egypten till Italien.

Uppgifterna om olyckan är motstridiga, och uppskattningarna om hur många som omkommit varierar stort.

Somalias ambassadör i Egypten nämner för BBC att omkring 400 människor omkommit, och att bara 29 människor har räddats.

Somaliens regering sade på måndagen till nyhetsbyrån Reuters att mellan 200 och 300 somalier dött i olyckan. Somaliens informationsminister Mohamed Abdi Hayir sade att han förstått att båten hade omkring 500 passagerare, att 200-300 av dem var somalier och att de flesta av dem hade omkommit.

Besättningen på en fransk privat räddningsfarkost, Aquarius, uppger för sin del att man hade påträffat en gummibåt som höll på att sjunka utanför den libyska kusten. Tiotals människor föll huller om buller i havet - ett hundratal ska ha räddats.

Flyktingar går i land i Lampedusa efter att ha räddats ur havet av fartyget Aquarius.
Flyktingar går i land i Lampedusa efter att ha räddats ur havet av fartyget Aquarius. Flyktingar går i land i Lampedusa efter att ha räddats ur havet av fartyget Aquarius. Bild: EPA/ELIO DESIDERIO flyktingar,migranter,Medelhavet,Lampedusa,aquarius,Italien,båtar,fartyg

De räddade kom från elva länder i Afrika. De var framför allt somalier, eritreaner och etiopier, och de transporterades till Sabratha i Libyen. Enligt de räddade hade gummibåtens motor gått sönder nio timmar efter avfärden.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR bekräftar att en olycka har inträffat men man nämner inga dödssiffror.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes