Hoppa till huvudinnehåll

Parlamentet röstade för riksrätt mot Rousseff

Oppositionen firrar efter att parlamentet röstade för riksrätt mot president Rousseff.
Ja-sidan bar grönt och gult i parlamentet för att markera att de tänkte rösta för riksrätt. Oppositionen firrar efter att parlamentet röstade för riksrätt mot president Rousseff. Bild: EPA/IANO ANDRADE Brasilien

I Brasilien har parlamentet röstat för att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt. Hon anklagas för att ha förskönat statens bokslut för att förbättra sin ställning inför presidentvalet för två år sen.

Brasiliens parlament har röstat för att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt över anklagelser om att hon fifflade med statens bokföring.

Enligt anklagelserna ska bokföringsfifflet ha gjorts för att förbättra Rousseffs chanser i presidentvalet 2014.

Det krävdes en två tredjedelars majoritet, 342 av 500 röster i parlamentet, för att riksrättsprocessen skulle gå vidare.

Ledamöterna lade sina röster en åt gången men det blev snabbt klart att Rousseffs motståndare skulle segra.

Processen går nu vidare till senaten. Om en enkel majoritet där röstar för riksrätt avsätts Rousseff tillfälligt medan rättegången pågår.

Juridisk kupp

Rousseff har sagt att hon inte är skyldig till de brott hon anklagas för och har tillsammans med sina anhängare menat att processen mot henne är politiskt motiverad.

Brasiliens president Dilma Rousseff blev omvald för en ny fyraårsperiod.
Dilma Rousseff har nekat till alla anklagelser mot henne och beskriver processen som ett kuppförsök. Brasiliens president Dilma Rousseff blev omvald för en ny fyraårsperiod. Bild: EPA/Sebastiao Moreira brasiliens president

Rousseff har bland annat kallat processen för en juridisk kupp och försökte få landets högsta domstol att stoppa omröstningen.

Motiveringen var att processen hade ”besudlats av oärliga motiv” från början. Rousseffs läger menar ändå att kampen inte är över och att senaten knappast kommer att rösta för att föra processen vidare.

– Vår kamp fortsätter nu på gatorna och i federala senaten. Vi förlorade för att kuppmakarna var starkare i den här striden, säger Jose Guimaraes som leder arbetarpartiet i parlamentet.

Skandaler påverkat

Rousseffs arbetarparti har skakats av en rad skandaler inför omröstningen och har förlorat flera viktiga koalitionspartners.

Bland de största slagen mot Rousseff var att partikamraten och företrädaren på presidentposten Luiz Inàcio Lula da Silva anklagades för inblandning i den så kallade Petrobras-härvan.

Ja-sidan firar efter att parlamentet röstade för riksrätt mot presidenten.
Firande bröt ut bland oppositionsanhängarna efter att resultatet klarnade. Tusentals människor hade samlats i flera städer för att följa med omröstningen. Ja-sidan firar efter att parlamentet röstade för riksrätt mot presidenten. Bild: EPA/SEBASTIAO MOREIRA Brasilien,politik

Flera ledande politiker, bland dem Lula da Silva, anklagas för att ha tagit emot mutor för att ge brasilianska storföretag lukrativa statskontrakt.

Mutorna förmedlades av det statliga oljebolaget Petrobras chefer till hundratals politiker från olika partier.

Spänt läge på gatorna

Hundratusentals människor, både anhängare och motståndare till Rousseff, har samlats i flera städer för att följa med omröstningen.

Fyrverkerier lyste upp himlen och fest bröt ut bland Rousseff-motståndarna i landets större städer efter att det blev klart att de hade vunnit omröstningen i parlamentet.

Rousseff-anhängare ledsna efter att riksrättsprocessen gick vidare.
Uppgivna och arga ansikten syntes bland de tusentals Rousseff-anhängare som hade samlats för att följa med omröstningen. Rousseff-anhängare ledsna efter att riksrättsprocessen gick vidare. Bild: EPA/FERNANDO BIZERRA JR Brasilien,politik

Läget är spänt på många håll och ett massivt säkerhetspådrag är i kraft för att förhindra bråk mellan de två lägren.

Miljoner människor har deltagit i demonstrationer både för och emot presidenten de senaste månaderna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes