Hoppa till huvudinnehåll

Stina Mattila ny stadsdirektör i Karleby

Stina Mattila gratuleras av Marlen Timonen (SFP).
Stina Mattila gratuleras av Marlen Timonen (SFP). Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén val,Karleby,stadsdirektörer,val (samhälleliga händelser)

Stina Mattila, ekonomidirektör i Kempele, är Karlebys nya stadsdirektör. Det krävdes två röstningsomgångar och Mattila vann över Tuomas Aho med en enda rösts marginal.

Valet av ny stadsdirektör lockade många Karlebybor till fullmäktigesalen. Läktaren var i princip fullsatt.

Två omgångar

Ingen av fullmäktigeledamöterna valde att använda sin taltur utan man gick direkt till omröstning. I den första valomgången var de tre finalster på slutrakan. Juristen Tuomas Aho från Esbo, ekonomidirektör Stina Mattila från Kempele och Mörskoms kommundirektör Sabah Samaletdin.

På förslag av fullmäktigeordförande Jutta Urpilainen kunde fullmäktigeledamöterna rösta på alla de 17 kandidater som fortfarande var valbara sedan sex kandidater dragit tillbaka sin ansökan.

Alla ledamöter valde ändå att lägga sin röst på Mattila, Aho eller Samaletdin.

I första valomgången fick Tuomas Aho 21 röster, Stina Mattila 17 och Sabah Samaletdin 13 röster.

Det var en spännande kväll i fullmäktigesalen i Karleby.
Spännande kväll i fullmäktigesalen i Karleby Det var en spännande kväll i fullmäktigesalen i Karleby. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén val (samhälleliga händelser),stadsdirektörer,Karleby,Mellersta Österbotten

Jämt skägg mellan Mattila och Aho

Sedan följde den andra omgången, Aho mot Mattila och det blev Mattila som drog det längre strået. Rösterna föll 26 för Mattila och 25 för Aho.

Mattila var den enda av de tre kandidaterna som fanns på plats i salen. Längst bak på läktaren följde hon röstningen tillsammans med sina föräldrar och sin syster.

I pausen inför den andra röstningsomgången kunde Mattila ännu inte riktigt tro att hon skulle ta hem segern.

- Det är så jämt. Det är otroligt spännande, sa Mattila.

Ögonblicket när Mattila får veta att hon valts till stadsdirektör i Karleby.
Ögonblicket när Mattila får veta att hon valts till stadsdirektör i Karleby. Ögonblicket när Mattila får veta att hon valts till stadsdirektör i Karleby. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Karleby,stina mattila

Segrade med en röst

Men den andra omgången slutade med en röst till Mattilas favör. Kamerorna blixtrade när Mattila steg fram för att tacka för förtroendet. Och många ville lyckönska Mattila, gratulationerna och kramarna tänkte aldrig ta slut.

Överraskad ny stadsdirektör

Det är en glad och överraskad Mattila som låter sig intervjuas av Yle.

Hur känns det?

- Helt otroligt, jag måste smälta det här beskedet. Jag hade ingen aning om hur det skulle gå för vi var tre starka kandidater, säger Stina Mattila.

Stina Mattila har i en tidigare intervju sagt till Yle att hon gillar utmaningar.

Är det här en stor utmaning för dig?

- Ja, det är det verkligen. Karleby är en ganska stor stad och kommunerna går en osäker framtid till mötes. Jag tror att mitt ekonomiska kunnande och min förmåga att leda människor kommer att vara mina två största styrkor, säger Mattila.

Glada miner bland åhörarna när resultatet stod klart.
Glada miner på åhörarläktaren när resultatet stod klart. Glada miner bland åhörarna när resultatet stod klart. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén karleby,Karleby,Mellersta Österbotten

Förutsättningar för samarbete söderut

Roy Sabel (SDP) vill inte avslöja hur han röstade, men säger att han är nöjd med valet av Mattila.

- Jag tror att Stina Mattila är en kunnig person och hon är väl förtrogen med ekonomi. Dessutom tror jag att samarbetet med våra grannar söderut kommer att löpa smidigt med Mattila vid rodret. Det var inget dåligt val, säger Sabel.

Även SFP:s Marlén Timonen säger att Mattila kommer att bli en bra stadsdirektör. Men inte heller Timonen vill avslöja hur hon röstat.

- Det är ett bra val. Och Mattila har kunskap om ekonomi och är van att arbeta med personalfrågor, det här blir bra. Jag uppskattar verkligen att Stina Mattila fanns på plats i kväll, det visar att hon verkligen förbinder sig vid sitt uppdrag, säger Timonen.

Liveblogg från stadsfullmäktiges möte:

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten