Hoppa till huvudinnehåll

Vasas och Umeås hamnbolag gör gott resultat

Den här landgången ska fräschas upp och börjas användas i framtiden.
Arkivbild. Den här landgången ska fräschas upp och börjas användas i framtiden. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist nya landgången

Vasas och Umeås gemensamma hamnbolag, Kvarken Ports Ltd, gjorde ett gott resultat under sitt första verksamhetsår, både ekonomiskt och volymmässigt.

- Målsättningen för det första verksamhetsåret var att integrera två separata hamnar och två olika verksamhetskulturer till en enhet. Vi lyckades bra med denna målsättning, berättar vd Matti Esko i ett pressmeddelande.

Under det första verksamhetsåret satsade de målmedvetet på synlighet.

Wasaline ökade både frakt- och passagerarvolymer. Under år 2015 reste närmare 170 000 passagerare mellan Umeå och Vasa och den totala godsmängden blev 276 641 ton.

Kvarken Ports fortsätter att under år 2016 arbeta för att utveckla färjetrafiken inom projektet Midway Alignment of the Bothnian Corridor.

Kvarken Ports gjorde ett rörelseöverskott på 1,2 miljoner kronor. Städerna Vasa och Umeå får avkastning av hamnbolaget via hyran. Vd Matti Esko vill inte uppge hur mycket städerna får.

Mindre gods i Vasa

Den totala godsmängden var 3,4 miljoner ton år 2015. Godsvolymerna ökade i Umeå, men minskade i Vasa.

I Vasa minskade godsmängden på grund av den minskade importen av kol. Det är en bestående stukturell förändring. För att kompensera bortfallet behöver hamnen i Vasa öka godsmängden för övriga varuslag.

Bland annat energiklustret och den regionala exportindustrin kunde leda till ökade transporter, tror Markus Rönnblom, försäljnings- och marknadsföringschef på Kvarken Ports.

Ny mobil kran

I Umeå steg ökade godsvolymerna en aning för traditionella varuslag, såsom export av papper och import av olja. Den kraftigaste ökningen kom från containertrafiken, som steg med 15 procent och gjorde nytt rekord (25 000 TEU).

För att stöda utvecklingen av containertrafiken har företaget beställt en ny mobil kran med 125 tons lyftkapacitet. Kranen levereras till Umeå i maj 2016.

Kvarken Ports omsättning var 75,8 miljoner kronor under år 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten