Hoppa till huvudinnehåll

Alltid slutsålt när sju chefer kockar i Raseborg

Ägg och fisk
Köksmästarna tillreder sjurättersmiddagarna utan lön. Den restaurang som bjuder på lokalen får intäkterna för kvällen. Ägg och fisk Bild: Ulf Wadenström raseborg

Tänk dig att äta mat från sju olika restauranger under en och samma kväll. Köksmästare i Raseborg samarbetar runt ett middagsevenemang som går under namnet "Raseborg runt med sju köksmästare".

För att kunderna inte ska behöva springa runt till sju restauranger under en och samma kväll samlas köksmästarna i stället i samma kök och tillreder en sjurättersmiddag. Varje köksmästare tillreder varsin rätt som kunderna sedan får avnjuta.

Lokala råvaror och köksmästare

Det var krögaren och kökschefen Ulf Wadenström som kläckte idén och tog kontakt med de andra köksmästarna som genast gillade idén.

- Ut i världen har köksmästare ofta sammankomster. Jag tyckte att vi i Raseborg också kan slå ett slag för att visa vad vi har för fina restauranger och framförallt hur fina råvaror vi har, säger Wadenström.

Bakelse
Köksmästarna gör var sin rätt. Bakelse Bild: Ulf Wadenström restaurang

Fullt hus utan marknadsföring

Den första sjurättersmiddagen lockade fullt hus i Wadenströms restaurang KW i Karis. Näst i tur står Knipan där köksmästarna tillreder middag i slutet av maj. I höst blir det middag på Åminne gård i Pojo och den fjärde middagen står Fiskarsrestaurangen Kuparipaja värd för.

Hittills har köksmästarna egentligen inte hunnit marknadsföra middagarna förrän de har varit slutsålda, berättar Wadenström.

-
Kunderna får smaka på sju rätter under samma kväll. - Bild: Ulf Wadenström restaurang

Evenemanget bygger på ett roterande system där den restaurang som bjuder på lokalen också får intäkterna. Köksmästarna ställer alla upp frivilligt och får ingen lön för mödan.
-
Janne-Matti Weckström, Minna Juurikivi, Kenneth Löfberg, Samuel Mikander, Kristian Karnell, Hans Lundström och Ulf Wadenström. - Bild: Ulf Wadenström västnyland

Nu har en åttonde restaurang, Fiskars Wärdshus, också meddelat att de vill vara med i projektet. De övriga restaurangerna som är med i projektet är Svartå slott, Åminne gård, Köttkontrollen, Bossa Nova, Restaurang KW, Restaurang GH och Kuparipaja.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland